Ztráta Lufthansy vzrostla, kvůli odpisům, dražším PHM i stávce

Boeing 747-8 sice není největší, mezi dopravními letadly ale kraluje svou délkou

Boeing 747-8 sice není největší, mezi dopravními letadly ale kraluje svou délkou Zdroj: E15 Stepan Bruner

Pro největšího leteckého přepravce v Evropě, německou společnost Lufthansa, neskončilo letošní první čtvrtletí podle představ. Čistá ztráta stoupla o téměř 17 procent na 459 milionů eur, v přepočtu 12 miliard korun. Důvodem propadu bylo více faktorů. Výhled pro celý rok má však firma optimistický.

Hospodářský výsledek byl podle firmy zasažen odpisy majetku a jednorázovými náklady souvisejícími s úsporným programem. Negativní dopad měly rovněž vysoké náklady na pohonné hmoty a březnová stávka pozemního personálu.

Provozní ztráta zůstala v prvním čtvrtletí beze změny na 359 milionech eur, ačkoli analytici očekávali její pokles na zhruba 300 milionů eur. Tržby zůstaly bez výraznějších změn na 6,6 miliardy eur. Firma nicméně potvrdila, že v celém letošním roce počítá s nárůstem provozního zisku i tržeb.

Lufthansa se ve středu dohodla s odborovým svazem Verdi na nové kolektivní smlouvě pro pozemní pracovníky, která řeší zvyšování mezd a poskytuje záruku zhruba 33 tisíc pracovních míst. Dohoda, kterou by odboráři měli schválit do 14. května, odvrátila hrozbu dalších stávek.