Basketbalista Satoranský udivuje v NBA outfity od Blažka

Tomáš Satoranský

Tomáš Satoranský Zdroj: Blažek

Tomáš Satoranský
Tomáš Satoranský
Tomáš Satoranský
Tomáš Satoranský
Tomáš Satoranský
10
Fotogalerie

Tomáš Satoranský měří 201 centimetrů a ví, že shánět oblečení na takovou postavu není v Česku jednoduché. Ke spolupráci ho zlákala přední česká značka Blažek, pro kterou prezentuje obleky a košile šité na míru. S těmi pak Tomáš vyráží do Washingtonu, kde už třetí sezonu hraje nejprestižnější basketbalovou soutěž na světě – NBA. V ní mají hráči povinnost chodit k zápasům v oblecích. Nejen o módě, ale také o změně po narození dcery či účasti na mistrovství světa mluví Satoranský v exkluzivním rozhovoru pro e15.cz.

Blahopřejeme k narození dcery. Jak rychle jste se přizpůsobil největší změně v životě? A jak spíte před zápasy NBA?

Přechod jsme zvládli, ale pořád si zvykáme, protože je to přece jen krátká doba od narození Sofie. Od začátku s námi byla maminka od manželky, která nám se vším pomohla a která celý proces zjednodušila. Možná to dokonce vypadalo, že jsme měli naplánované, že se Sofia narodí během přestávky na Utkání hvězd, kdy bylo volno. Takže jsem byl na začátku doma s rodinou a bylo to super. Mohl jsem pomoci úplně se vším. Vždyť prvorodiče se stresují kvůli všemu. Snažím se, aby na to manželka nebyla sama. Máme takové pravidlo, že spím v jiném pokoji den před zápasem, což mi pomáhá. Když nejsou zápasy, tak k Sofii vstávám a pomáhám.

Česko se na zářijovém mistrovství světa v Číně utká v základní skupině s USA. Pro vás jde o specifický los.

Samotné losování jsem nesledoval v přímém přenosu, protože ve Washingtonu byla kvůli časovému posunu noc. Ale jakmile jsem se probudil, tak jsem se hned díval na složení naší skupiny. Přiznávám, že jsem se trochu připravoval na možnost mít USA a Turecko ve skupině. Pro naše šance na postup jde o nejhorší možnou variantu. Zvlášť když k tomu ještě připočteme Japonsko, nejlepší tým ze čtvrtého výkonnostního koše. Ale je úžasné, že si zahrajeme proti takovým týmům. Není nemožné postoupit, protože i proti Turecku se nám v posledních letech herně dařilo. Ohromně se na to těším. S ostatními reprezentanty máme skupinu na WhatsAppu, kde jsme los řešili. Spíš tam panovaly pocity nadšení, že máme USA ve skupině. Já jsem si však přál někoho jiného.

Co bude klíčové pro to, abyste na mistrovství světa obstáli?

Musíme tam jet stoprocentně s cílem postoupit ze skupiny. Nemůžeme přijet jen s tím, že si zahrajeme proti USA a že už postupem na MS jsme dosáhli maxima. Musíme si věřit na postup, i když samozřejmě první zápas proti USA bude těžký psychicky, protože oni přijedou v nejsilnější možné sestavě. Bude záležet, jak se s tím vyrovnáme a jak potom budeme hrát dál v utkání proti Japonsku. Myslím, že je dobře, že poslední zápas ve skupině máme proti Turecku, ten může rozhodnout o postupu.

Jak se vám líbí nová kolekce od Blažka pro basketbalovou reprezentaci, navržená speciálně pro mistrovství světa?

Líbí, protože je v národních barvách, a líbí se mi o to víc, že je zábavná, mladistvá. Pasuje to ke sportovcům. Myslím, že nás to bude bavit nosit. Kluci v tom oblečení vypadali dobře, a to je nejdůležitější.

NBA je proslulá tím, že hráči musejí k zápasům chodit v oblecích. Vy jste minulou sezonu zaujal smokingem od Blažka, který vám obdivovali spoluhráči.

Asi to bylo tím, že jsem volil zábavnější barvy a nebál se kombinací. Všimli si toho nejen spoluhráči, ale i členové realizačního týmu. Dělám si z nich legraci, že je to tzv. euro-style. Takže vědí a vždy mě chválí a chtějí vědět, odkud své modely mám.

Najdou se mezi vašimi spoluhráči experti na módu?

U nás ve Wizards je to stoprocentně Ian Mahinmi, Francouz, který má svoji vlastní módní značku French Deal, v níž míchá klasiku s extravagancí. Je to hráč, který nejlépe kombinuje barvy, který se nebojí. Na něm vypadá ta extravagance dobře, ale zároveň si na sebe umí vzít i klasický krásný oblek.

Se značkou Blažek jste podepsal smlouvu na další sezonu, změnila tato spolupráce váš pohled na módu?

Asi ano. Můžu si vybírat z mnohem větší nabídky a ta spolupráce je i o větších možnostech, jak se oblékat. Taky si všímám detailů. Snažím se o tom víc přemýšlet, když někam jdu. Tím, že jsem ambasadorem takové značky, tak mám i zodpovědnost.

Co byste chtěl do nové kolekce?

Možná oblek, který je jen se šortkami (smích). Popřemýšlím. Líbí se mi, že mám jak klasická saka, tak módní obleky, kreativní smokingy. V poslední kolekci jsme vybrali i něco neformálnějšího a barevnějšího. Proto by se mi líbilo pokračovat spíš v těch neformálních kombinacích. U Blažka se určitě najde něco, co ještě v šatníku nemám. Móda je velmi proměnlivá, a to je na ní to zajímavé.

Mluví vám do oblékání manželka?

(Smích) Je to většinou taková ta poslední kontrola, kdy přijdu a zeptám se: „Tak co? To můžu, ne?“ Většinou mi to pochválí, většinou už se i „trefím“, ale jsou i chvíle, kdy mi řekne: „Ne, tak tuhle kravatu rozhodně ne,“ nebo: „Vezmi si jiné boty.“ Takže jsem rád, že mi to někdo zkontroluje a mohu se ni spolehnout.