Centrum následné podpory pomůže ukrajinským uprchlíkům

Ukrajinští uprchlíci v Praze

Ukrajinští uprchlíci v Praze Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Hlavní město schválilo Strategický rámec podpory ukrajinských uprchlíků na území hlavního města Prahy a vytvoření nového Centra následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU). To zajistí lidem prchajícím před válkou řešení individuálních potřeb v oblastech, jako jsou například bydlení, zdraví, vzdělávání nebo ochrana dětí.

Do Prahy letos přišlo hledat bezpečí téměř sto tisíc lidí prchajících před válkou z Ukrajiny, z toho více než třicet tisíc dětí. A právě pro ně bylo důležité vytvořit místo, kde naleznou veškeré informace pro řešení různých problémů.

Centrum začne fungovat již letos v prostorách Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) ve Vysočanech a bude poskytovat nezbytné služby lidem, kteří jsou v Praze již delší dobu, ale potřebují poradit v různých situacích. Jedná se například o pomoc s nalezením sekundárního ubytování nebo vhodné školy pro jejich děti, o poskytnutí poradenství se zaměstnáním, dále o pomoc při zajištění sociální ochrany a příjmů, zdraví či vzdělávání. Hlavní náplní pracovníků centra bude zabezpečení poradenství nebo asistencí při zajištění nejpotřebnější pomoci v životních situacích, ve kterých se uprchlíci nacházejí.

Nové centrum by mělo fungovat minimálně do konce roku 2023. Za řízení CNPUU bude odpovědný koordinátor pro strategické řízení, přičemž jednotlivé formy podpory budou úzce konzultovány s odbory pražského magistrátu, kterých se agenda týká.  

Celý projekt bude zajištěn s podporou UNICEF, přičemž tato organizace bude také z velké části zajišťovat financování služeb. Předpokládané náklady na provoz centra jsou celkem 30 milionů korun. Kvůli zjednodušení formy pomoci bude centrum umístěno ve Vysočanech, kde se nyní nachází Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. To bude stále v provozu pro nově příchozí uprchlíky tak, jako doposud.

Vznik centra navazuje na schválený materiál s názvem Strategický rámec podpory ukrajinských uprchlíků na území hlavního města Prahy. Tento dokument obsahuje doporučení pro vybrané magistrátní odbory ke koordinovanému řešení situace ukrajinských uprchlíků a je v souladu se Strategickými prioritami vlády ČR ke zvládání dopadů ukrajinské uprchlické krize.