Palivové dřevo a aktuální situace

Zdroj: Freepik

Situace ve světě se mění každým dnem a všichni se stáváme účastníky nebývalých situací, které ovlivňují naše běžné životy. Ne jinak je tomu i při úvahách nad tím, jak se bude topit v domácnostech v případě výpadku plynu z Ruska. Jednou z alternativ majitelů topných těles na tuhá paliva je palivové dřevo.

Palivové dřevo a topení v domácnostech

Palivové dřevo a poptávka po něm zaznamenává obrovský nárůst. Nejen díky odeznívající situaci okolo kůrovce, ale také kvůli konfliktu na Ukrajině cena palivového dřeva neustále roste. To se podepisuje na nečekaně velkých výdajích českých domácností. Avšak výhody tohoto topiva stále vítězí nad ostatními komoditami.

Takto velký zájem o palivové dříví zaskočil i těžaře a prodejce, kteří často bojují při tak intenzivních odběrech s personálními i časovými kapacitami. Prodej palivového dřeva tak zažívá opravdu „velké bum“ a většina prodejců se potýká s mnoha problémy, které ovlivňují hladký průběh prodeje. Termíny dodávek dříví se neustále prodlužují. Jelikož je po dřevu opravdu hlad, můžou se lhůty protáhnout i na několik měsíců. Největší nárůst poptávky se však očekává až na podzim.

Cena palivového dřeva se nyní pohybuje na svých maximech. Přesto je o něj abnormální zájem, a vše nasvědčuje tomu, že ne jinak tomu bude i v blízké budoucnosti. Palivové dříví se stává více vyhledávané i kvůli lokálním prodejcům. Jak tvrdí sama široká veřejnost: „Všichni přece ví, že dřeva je v lesích dost.” Tuzemský trh je tak zcela schopen uspokojit poptávku po tomto topivu. Bohužel s tím souvisí i fakt, že policie eviduje více krádeží dřeva a nelegálního kácení stromů.

Ceny palivového dříví

Podzimní ceny palivového dříví tento rok si nikdo nedokáže tipnout, ale prognózy ukazují spíše na další růst cen. Jedna věc je však jistá, a to fakt, že vše se bude odvíjet od situace na blízkém východě a na trhu s energiemi. Strach z vypnutí ruského plynu je cítit v atmosféře společnosti a velmi ovlivňuje chování spotřebitelů. Jestli je tato až hysterie na místě však ukáže čas. Ceny palivového dřeva jsou nejvyšší za posledních 20 let. Všichni však pevně věří, že se situace brzy uklidní. 

Spousta koupěchtivých lidí stále vyčkává, zda cena palivového dříví neklesne. Část zase nakupuje do zásob, jen co jim finance dovolí. Tak chtějí eliminovat škody, které by nastaly s dalším zdražování. Zásobí se tedy dřevem i na několik let dopředu. Je těžké odhadnout, kdo dělá lepší rozhodnutí.

Freepik

Náročnost prodeje palivového dříví

Jak už to chodí mezi běžnými obyvateli, prodejci jsou často obviňováni z umělého navyšování cen a rozmaru. Pravdou však je, že málokdo bere v potaz rostoucí náklady na pracovní sílu, energie při zpracování, komplikace související s růstem cen pohonných hmot a obalových materiálů.

Další věcí je pak skutečnost, že během posledních tří let ceny palivového dřeva spíše klesaly z důvodu kůrovcové kalamity, kdy ceny byly na minimech. Nyní, když dřeva rapidně ubylo, lze chápat, že obyčejný spotřebitel nechápe tak prudké zvyšování cen. Ať je to, jak je to, dřevo palivové neztrácí na své atraktivitě a je stále oblíbeným otopem, který kvůli svým možnostem zůstává a zůstane jedinečné.