Pražané mohou hodnotit kontejnery na tříděný odpad

Kontejnery na tříděný odpad.

Kontejnery na tříděný odpad. Zdroj: Redaktor Blesku

Nová webová aplikace umožňuje obyvatelům Prahy vyhledat nejbližší místo na tříděný odpad či svozové dny odpadu. Každé kontejnerové stanoviště je také možné ohodnotit a poslat městu pochvalu či podnět ke zlepšení jeho stavu.

K mobilní aplikaci Moje Praha vznikla nová microsite, která je dostupná na adrese odpady.mojepraha.eu. Tato nová stránka pomůže najít nejbližší veřejná kontejnerová stání na tříděný odpad podle jejich aktuální polohy, pokud mají zapnutou GPS. Zároveň je zde také možnost zadat adresu do vyhledávače. V aplikaci lze filtrovat stanoviště dle požadovaného druhu odpadu či si vybrat pouze stanoviště, na kterých se nachází monitorované sběrné nádoby, tedy nádoby s instalovaným senzorickým řešením. 

V rámci pilotního projektu umisťování čipů v odpadových nádobách byly zároveň na některých nádobách nalepeny štítky s QR kódem. Po jeho načtení telefonem budou lidé  přesměrováni na novou webovou aplikaci, kde o místě naleznou více detailů. Uživatelé zde najdou také informace o tom, co do jakých nádob patří, či naopak nepatří, o plánech a četnosti svozu jednotlivých komodit.

Novinkou, která má za cíl zlepšit komunikaci města a svozových společností s obyvateli, je možnost ohodnotit stanoviště. Uživatelé mohou poslat své hodnocení spolu s přiloženou fotografií o stavu daného místa. Díky zpětné vazbě mohou pracovníci svozové společnosti pružněji reagovat na vzniklou situaci a operativně řešit její nápravu.

Veškeré podněty, které zašlou uživatelé prostřednictvím microsite Moje Praha – Odpady, jsou automaticky předány do aplikace Změňte.to, následně pak putují na příslušné městské části a pražský magistrát. Uživatelé, kteří při odeslání hodnocení uvedou svoji e-mailovou adresu, mohou dále sledovat stav řešení svého podnětu. Do budoucna jsou v plánu stejné funkce i v mobilní aplikaci Moje Praha.