Víno a golf v hlavní roli aneb odpočinek od byznysu nedaleko hranic

Hotelový komplex Wine  spa resort Loisium

Hotelový komplex Wine spa resort Loisium Zdroj: Wine & spa resort Loisium

Hotelový komplex Wine  spa resort Loisium
Hotelový komplex Wine  spa resort Loisium
Hotelový komplex Wine  spa resort Loisium
Hotelový komplex Wine  spa resort Loisium
Hotelový komplex Wine  spa resort Loisium
18
Fotogalerie

Hotelový komplex Wine & spa resort Loisium, dílo newyorského architekta Stevena Holla je svět nekonečných prožitků, který najdete jen kousek od našich hranic. Padesát kilometrů pod Znojmem, ve vinařském městě Langenlois.

Hlavní roli zde hraje víno, což se odráží v architektuře, v kuchyni i ve wellness procedurách. Není divu, jste v srdci jedné z nejrozsáhlejších vinařských oblastí Rakouska a dělají tady vše pro to, abyste na to nezapomněli. Na své si přijdou i milovníci designu. Jednoduchý design a velké prosklené plochy nabízejí nerušené výhledy na okolní krajinu a vytvářejí dojem, jako by se hotel nad vinicemi vznášel. Architektura a interiér Stevena Holla si hrají s barvou, formou, materiály a symbolikou vína a vytvářejí dokonalou symbiózu.

Designový hotel s dospělou atmosférou

Hotel je jako obytná galerie, kde každé zákoutí je vizuální slastí. Každý pokoj, sloup i svítidla jsou jedinečným uměleckým dílem. Dílem architekta Holla je i velká část interiérového vybavení a nábytku, o které se postarala lokální firma Wittmann založená již v roce 1896. Výběr dodavatele, který nepotřebuje cestou do cíle urazit stovky kilometrů, protože sídlí za humny, je ideálním řešením problematiky udržitelnosti, která je pro hotel zásadní. Samozřejmostí je využití ekologických technologií a lokálních zdrojů. Jak potvrzuje ředitel hotelu, Leo Cyrzyk, mimochodem rodák z Ostravy, důraz je kladen nejen na vysokou kvalitu produktů, ale i na jejich regionálnost. Lososa a avokádo zde proto nehledejte. Za to zde mají skvělé pstruhy, chřest i steaky od místních farmářů. A o vídeňském řízku ani nemluvě.

Hotel s dospělou atmosférou je ideální volbou pro hosty, kteří si chtějí dopřát nejen pobyt na čerstvém vzduchu, ale i klidný ambient. Tvoří ho dvě budovy, Veltlín a Pinot, spojené podzemní chodbou. Každý ze 112 pokojů má výhled na vinice a terasu ideální pro popíjení vína vyrobeného jen pár kroků od vás. Po příjezdu začněte tím, že si objednáte skvělé jídlo a k tomu vhodné víno v restauraci Vineyard. Vybírat je opravdu z čeho. Vinný lístek skýtá stovky položek, hlavně rakouských vín z oblastí Kamptal, Kremstal, Wachau, ale i z Burgenlandu. Pokud si nebudete vědět rady, s výběrem vám pomůže sympatický someliér Oliver. Případně můžete rovnou oslovit některého ze známých rakouských vinařů, kteří se zde často scházejí.

Na hotel navazuje futuristická budova WeinWelt, tedy svět vína, který skrývá 900 let starý vinný sklep, vinotéku, místnost na degustace a prodejnu. Tento avantgardní projekt, spojující přírodu a moderního ducha, funguje jako muzeum, kde se návštěvník dozví o víně skutečně vše. Objevná cesta vede několik kroků vinicemi kolem prosklené střechy nad vyústěním sklepů, až k bráně do podzemního sklepního světa. Na návštěvníky čeká prezentace výroby vína, doprovázená světelnou podívanou a odvážně pojatou prostorovou koncepcí. Skutečně kvalitní představení, které lze vnímat všemi smysly. Návštěvu si naplánujte na jakýkoliv jiný den než na úterý. To je totiž zavřeno. Na závěr prohlídky se přesunete do vinotéky, kde ochutnáte vína od místních výrobců. Doporučuji vyzkoušet svěží Riesling a jemně perlivý Grüner Veltliner třeba od Bründlmayera. Za ochutnání stojí i bublinky.

Po skončení prohlídky se můžete přesunout zpátky do hotelu a zážitek umocnit další skleničkou v červeném baru Holl. Najdete zde i GrüVe® lounge s příjemnou terasou a drobným občerstvením, které máte v ceně pobytu. Je to také místo, kam můžete zajít na oběd v županu. Hned vedle se nachází moderní fitness se stroji Technogym a spa club s několika saunami, celoročně vyhřívaným venkovním bazénem a koupacím jezírkem. Při plavání se kocháte pohledem přímo do vinic, to je zážitek sám o sobě. Po jejich návštěvě zkuste relaxační vinnou proceduru či ošetření s vyhlášenou organickou kosmetikou Saint Charles. Pokud se vám tyto produkty zalíbí natolik, že byste je chtěli mít doma, není nic jednoduššího, než si je na recepci koupit. Stejně jako další designové kousky většinou spojené s vínem.

Golf uprostřed vinohradů

Zatoužíte-li po aktivitě, můžete se slavnými vinicemi projet na kole, nebo na stylové Vespě, které má hotel k dispozici. Samozřejmě v podobě elektro. V nabídce je i balíček pro milovníky běhu či jógy. Do vinic můžete vyrazit i na golf. Pět minut od hotelu najdete golfový klub Lengenfeld, což je resort se dvěma hřišti – Kamptal a Wachu, zasazený do zvlněných kopců osázených vinnou révou. Kromě vinohradů je zde plno jezírek, lesů, ptáků i syslů. Hřiště Donauland je sportovnější a díky zvlněné krajině s vinicemi místy připomíná Toskánsko. Kamptal je kratší a o něco oblíbenější. Možná i proto, že každá jamka nese název vinné odrůdy a během hry narazíte i na dva sklípky. Až budete na třinácté jamce, nezapomeňte se rozhlédnout na nekonečné vinohrady Kamptalu. Tato pětiparová jamka kolem jezera je totiž signaturní.

Začátečníci mají k dispozici 6 jamek s parem 3. Hřiště se dá bez problémů obejít pěšky, ale k dispozici jsou samozřejmě autíčka. Novinkou je speciální skútr Edgar, který si můžete půjčit za pouhých 15 eur. Po hře si nenechte ujít posezení na terase klubovny. Obsluha vás bude rozmazlovat skvělými místními specialitami za velmi příjemné ceny. Překvapivě velký je i Proshp, v němž najdete všechny známé golfové značky. Díky mírnému klimatu se hraje celoročně a nádherná scenerie s vinicemi v pozadí je bezkonkurenční. A klidně tady můžete mluvit česky. A to s trenérem Petrem Michálkem i číšníkem Tomášem.