Vyhlášení Ceny Arnošta Lustiga se blíží. Předá ji předseda senátu Vystrčil

Cena Arnošta Lustiga

Cena Arnošta Lustiga Zdroj: Profimedia.cz

Ve středu se uskuteční vyhlášení Ceny Arnošta Lustiga za rok 2020 a její slavnostní předání, a to ve 12:00 hodin v Rezidenci primátora hlavního města Prahy. Cenu laureát převezme z rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila a předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, kteří jsou členy Čestného výboru Ceny a předsedy Výboru Ceny profesora Jana Pirka.

Cenu založila v roce 2011 Česko-izraelská smíšená obchodní komora a v jejím Výboru zasedá cela řada významných osobností, jakými jsou advokát a vysokoškolský učitel Jaromír Císař, publicista Jefim Fištejn, generální ředitel České televize Petr Dvořák, rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová či lékař, profesor Jan Pirk, který je jeho předsedou.

„Cena Arnošta Lustiga je dnes českou  institucí. Vyjadřuje respekt k nejvyšším lidským hodnotám bez patosu a moralizování. Jsem přesvědčen, že je tak otiskem skvělého života a odkazu Arnošta Lustiga. Připomíná, že mezi námi žijí hrdinové a výjimeční lidé a že je můžeme následovat. Dnes jsou naštěstí vysoké etické postoje zejména věcí svobodného rozhodnutí, tím však jejich hodnota neklesá. Jsme šťastní, že letos,  po covidové přestávce, bude Cena opět udělena a předána do správných rukou.“ říká president Česko-izraelské smíšené obchodní komory a jeden z původců myšlenky Ceny Pavel Smutný.