Živě: Vytvořte si vlastní Antikód

Dosud největší výstava Havlových Antikódů se při příležitosti oslav Dne boje za svobodu a demokracii otevírá 17. listopadu 2022

Dosud největší výstava Havlových Antikódů se při příležitosti oslav Dne boje za svobodu a demokracii otevírá 17. listopadu 2022 Zdroj: ČTK

Dosud největší výstava Havlových Antikódů se při příležitosti oslav Dne boje za svobodu a demokracii otevírá 17. listopadu 2022
2
Fotogalerie

Dosud největší výstava Havlových Antikódů se při příležitosti oslav Dne boje za svobodu a demokracii otevírá 17. listopadu 2022 na pražské Bořislavce. Volně přístupná vernisáž, v jejímž úvodu vystoupí i ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, bude pokračovat diskuzí s Annou Freimanovou a dalšími osobnostmi.

Tematické odpoledne doplní vystoupení jazzové skupiny Organic Quartet, kterou vede držitel ocenění Grammy Ondřej Pivec. Akce začíná ve 14:00 ve foyer KKCG v Bořislavka Centru.

Poezie, víno a jazz

Vernisáž výstavy bude stylizovaná jako kavárna, kde si návštěvníci budou moci posedět, prohlédnout si poezii, diskutovat, dát si víno a poslechnout si jazzovou kapelu. A kdo se nechá strhnout duchem 60. let, může zasednout k psacímu stroji a postaru vyťukat vlastní Antikód. Fantazii se meze nekladou a nejlepší díla návštěvníků ozdobí 25. panel výstavy.

Vernisáž, během níž vystoupí i Michael Žantovský, začne ve 13:00 a o hodinu později odstartuje debata, ve které budou s Annou Freimanovou, bývalou spolupracovnicí Václava Havla a odbornicí na jeho divadelní texty, hovořit mladí umělci, kteří bývalého prezidenta znají spíše jen jako literáta: Kateřina Popiolková, která natočila vlastní pojetí Havlovy Zahradní slavnosti nebo principál Divadla X10 Ondřej Štefaňák, jehož inscenace PlayHavel bude mít premiéru na konci listopadu. Debatu bude moderovat Pavlína Louženská. Diskuze zároveň poběží živě na streamu Havel Channel, internetové televize Knihovny Václava Havla. Zapojit se do ní tak budou moci i lidé online nebo přímo na vernisáži.

Odpolední program bude pokračovat koncertem mladého jazzmana a držitele ceny Grammy Ondřeje Pivce. Ten na Hammondovy varhany doprovází světoznámého amerického zpěváka Gregoryho Portera. Na Bořislavce zahraje se svou českou kapelou Organic Quartet. Návštěvníky tak čeká prvotřídní jazzový zážitek.

"Výstavu ke 33. výročí sametové revoluce jsme uspořádali, abychom připomněli, že hodnoty svobody a demokracie nelze považovat za samozřejmé. Uvedený postoj platí dvojnásob v době války na Ukrajině, která od počátku ukazuje, jak důležité je za ně bojovat. Osobnost Václava Havla symbolizuje boj za pravdu a neústupnost totalitě. Chtěli jsme obecně povědomý obraz překročit a ukázat prezidentovu méně známou tvář,“ uvedl Karel Komárek, jehož nadace KKFF výstavu pořádá spolu s Knihovnou Václava Havla.

Typografické básně nazvané Antikódy psal Havel v 60. letech, jedná se o graficky i literárně pozoruhodná díla, někdy zábavná, jindy ironická až mrazivá. Na Bořislavce jich bude k vidění celkem 24, vytištěné budou na deskách o velikosti 160x220 centimetrů. V tak velkém formátu bude nevšední poezie vystavena úplně poprvé. Desky s básněmi budou navíc svou strukturou a nažloutlou barvou připomínat originály, přesně jak je Havel v 60. letech napsal na psacím stroji.

"Václav Havel ve svých typografických básních postupuje jako malíř, jen místo barev používá písmena, znaky a slova. V mistrné zkratce a s hravostí sobě vlastní tak čtenářům-divákům své doby i dnešním generacím přibližuje řadu politických a společenských problémů a skutečností, o nichž se často píší sáhodlouhá a nepříliš srozumitelná pojednání. Havlovy Antikódy stejně jako celý jeho myšlenkový odkaz jsou nadčasové, inspirativní a živé. Provokují nás k hlubšímu zamyšlení nad sebou samými i nad stavem společnosti," řekl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Co jsou Antikódy?

Experimentální vizuální poezii začal Havel psát v první polovině 60. let, poprvé vyšla v roce 1964. V průběhu let měla sbírka Antikódy několik vydání s rozšířeními o další pozdější básně. Psané jsou formou typogramu, kdy slova tvoří obrazy či znaky. Některé jsou humorné, hrají si s významy slov a vizuálním obsahem, který jednotlivé znaky dohromady tvoří. Jindy vedou k zamyšlení, například báseň "Válka“ je tvořena pouze výkřiky "Mír!“. Básně také odkazují i na další Havlova díla 60. let. Objevuje se v nich třeba i smyšlený úřednický jazyk ptydepe. "Vždycky mi to sklouzlo do nějakého napůl satirického obsahu. Ale nebyl to program, spíš za to mohla moje povaha," napsal svého času Havel o svých Antikódech.

Výstava Antikódy – neznámá tvář Václava Havla začíná na Bořislavce 17. listopadu a potrvá do 18. prosince, kdy si připomeneme výročí úmrtí posledního prezidenta Československé a prvního prezidenta České republiky. Expozici připravila Karel Komárek Family Foundation ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla, která má dlouhodobou podporu nadace.