EBRD zlepšila odhad růstu rozvíjejících se evropských ekonomik

EBRD

EBRD

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) zlepšila odhad letošního růstu rozvíjejících se evropských ekonomik na 4,8 procenta z dříve předpokládaných 4,6 procenta. Podle EBRD je podpoří pokračující oživování světového hospodářství. Upozornila však na rostoucí hrozbu ze strany dluhové krize v eurozóně.

Odhad růstu pro příští rok ponechala EBRD beze změny na 4,4 procenta. Prognóza zahrnuje region tvořený 29 zeměmi, ve kterých banka působí. Českou ekonomiku výhled nezahrnuje, protože banka Česko počítá mezi vyspělé země.

„Eskalace krize v eurozóně by představovala vážné riziko pro (hospodářský) růst a oživení v tomto regionu, zejména v jihovýchodní Evropě a nových členech EU,“ uvedl hlavní ekonom EBRD Erik Berglof. Hospodářské oživení v jihovýchodní Evropě podle EBRD zůstává slabé. Tato oblast je navíc nejvíce ohrožena finanční nestabilitou související s problémy v eurozóně, protože velká část tamních bank má řecké majitele.

Střední Evropa by podle EBRD vzhledem k silnému propojení se západoevropskými trhy v případě eskalace krize čelila výkyvům na finančních trzích, růstu nákladů bank na finanční prostředky a zpomalení hospodářského růstu v eurozóně.

EBRD byla založena v roce 1989 s cílem pomoci bývalým komunistickým zemím při přechodu k tržnímu hospodářství. Má pomáhat rozvoji finančních institucí, právního systému či infrastruktury a podporovat soukromé podnikání a privatizaci.