Eurozóna obnovila růst, pomohl jí výkon Německa a Francie

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: CTK/AP

Ekonomika eurozóny za poslední tři loňské měsíce obnovila meziroční růst tempem 0,5 procenta a proti předchozímu čtvrtletí stoupla o 0,3 procenta. Za celý rok však vykázala pokles. Celá Evropská unie loni naopak díky silnému výkonu zemí střední i východní Evropy a Velké Británie stoupla o 0,1 procenta.

Čísla vyplývají z dnešního rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat. Podle něj se za celý loňský rok HDP eurozóny snížilo o 0,4 procenta. Růst zemí měnové unie na konci roku podpořil zesílený výkon dvou největších ekonomik – Německa a Francie.

Pozitivní je vývoj především v Německu, které přidalo 0,4 procenta a jeho meziroční růst akceleruje na 1,3 procenta. „V plusu je i Francie, která v posledních letech diverguje od jádra eurozóny. Naproti tomu Itálie, objemově nejzadluženější země EU, stále balancuje na hranici recese,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Vývoj ekonomiky Německa:Vývoj ekonomiky německaVývoj ekonomiky německa | Tradingeconomics.comZdroj: Tradingeconomics.com

V pádu pokračuje ekonomika Řecka, které bylo u zrodu dluhové krize v Evropě. Nedaří se ani Kypru. Naproti tomu Irsko a Portugalsko zdá se mají to nejhorší za sebou.

V EU finišovalo hlavně Česko

Celá osmadvacítka posílila v posledním čtvrtletí meziroční tempo na jedno procento z 0,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta, což je nepatrně rychleji než v předešlých třech měsících.

Česko je spolu s Rumunskem na špici, pokud jde o závěrečný finiš loňského roku. „Jak je však patrné z předběžného odhadu statistického úřadu, náš růst je zatím tažen jen investicemi do aut a to není zrovna příliš povzbudivý fakt,” vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Letos se plánuje růst

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí vymanila z nejdelší recese ve své historii, která trvala půldruhého roku. Evropská komise v letošním roce počítá s jejím růstem o 1,1 procenta a v roce 2015 se zrychlením až na 1,7 procenta.

Německá ekonomika se nadechuje. Potáhne i českou?