Eurozóna roste o 0,4 procenta. Díky spotřebě domácností a investicím

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Ekonomika eurozóny vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,4 procenta. Stejným tempem rostla ekonomika podle zpřesněných dat i v loňském posledním čtvrtletí. Evropský statistický úřad Eurostat původně odhadoval mezičtvrtletní růst v posledních třech měsících roku na 0,3 procenta.

Ekonomika České republiky rostla v mezičtvrtletním srovnání nejrychleji ze všech států EU, za které byla data k dispozici, ukázaly také zveřejněné údaje. V celé Evropské unii zůstal růst v letošním prvním čtvrtletí na 0,4 procenta.

Mezikvartální změna růstu HDP (v procentech)Mezikvartální změna růstu HDP (v procentech) | EurostatMezikvartální změna růstu HDP (v procentech)

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) států osmadvacítky zvýšil o 1,5 procenta, což je mírné zlepšení oproti prvnímu odhadu, který počítal s růstem o 1,4 procenta.

„Od počátku letošního roku přinášejí zprávy z eurozóny překvapení na pozitivní straně. Ekonomika eurozóny profituje z i nadále nízkých cen ropy, z oslabení eura, k němuž došlo od loňského května a jež úzce souvisí s měnovou politikou Evropské centrální banky,“ uvádí Radomír Jáč, hlavní analytik Generali Investments CEE.

Dodává, že v neposlední řadě je „příznivěji než v minulých letech nastavena i rozpočtová politika v eurozóně. Za celý rok 2015 by ekonomika eurozóny měla vykázat růst HDP 1,5 procenta a další zrychlení by mělo následovat v roce 2016 (náš odhad růstu HDP eurozóny pro rok 2016 činí 1,7 procenta).“


source: tradingeconomics.com

K hospodářské expanzi v eurozóně i v celé EU přispěla vyšší spotřeba domácností a firemní investice. Záporný vliv naopak měl zahraniční obchod.

Ekonomika České republika zrychlila v prvním kvartálu podle dat Eurostatu mezičtvrtletní růst na 3,1 procenta, což byl nejlepší výsledek ze států EU, za které byly údaje k dispozici. V meziročním srovnání činil růst 4,2 procenta, což je stejně jako růst ekonomiky Rumunska.