Facebook i Microsoft zvýšily své zisky ve čtvrtletí. Dařilo se i Muskově Tesle

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Dobré čtvrtletí 

Technologičtí giganti Facebook a Microsoft mohou slavit. Obě společnosti zvýšily svůj čtvrtletní zisk. Sociální síť Facebook více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk na 4,9 miliardy dolarů a Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o 22 procent na 10,75 miliardy dolarů. Dařilo se i automobilce Tesla, kterou vlastní miliardář Elon Musk. Ta v prvním čtvrtletí vydělala 16 milionů dolarů a vykázala tak třetí čtvrtletní zisk za sebou.

Lék pomohl

Výrazně posílily americké akcie a to díky informacím o přípravku remdesivir, který by měl být velmi účinný v léčbě proti nákaze koronavirem. Nárůstu akciového trhu nezabránila ani zpráva o téměř pětiprocentním poklesu ekonomiky Spojených států v prvním čtvrtletí. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 2,21 procenta. Širší index S&P 500 vzrostl o 2,66 procenta a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil dokonce o 3,57 procenta.

Norsko sníží dodávky ropy

Největší producent ropy v západní Evropě se připojil k mezinárodnímu úsilí o omezení dodávek ropy. Norsko tak učiní poprvé za téměř dvacet let. Severská země sníží produkci o 250 tisíc barelů denně v červnu a 134 tisíc barelů ve druhé polovině roku, uvedlo tamní ministerstvo.

Rostoucí počty

Více než 2500 lidí zemřelo za posledních 24 hodin ve Spojených státech. Země již eviduje téměř 61 tisíc mrtvých. Po dvou dnech poklesu dnes denní bilance mrtvých opět vzrostla. Spojené státy jsou zdaleka nejvíce postiženou zemí. Nákaza koronavirem SARS-CoV-2 se tu prokázala už u více než 1 038 000 lidí.