Vláda zneužívá nouzový stav, krizi je třeba využít k digitalizaci státu, říká šéf Pirátů Ivan Bartoš

Video placeholde

Chytrá karanténa nejede, chybí data pro uvolňování opatření, málo se testuje a není plán pro druhou vlnu epidemie. Taková je kritika vlády ze strany předsedy Pirátů Ivana Bartoše. Podle něj se nouzový stav v zemi zneužívá, mimo jiné i pro podle Bartoše podezřelé nákupy, při kterých se mohly firmy obohatit nezákonně. Podal proto podnět NKÚ a FAÚ a na místě je prý i trestní oznámení.

Vláda chce obcházet smysl rozhodnutí soudu, říká o plánu na posílení pravomocí ministerstva zdravotnictví Bartoš. Hrozí podle něj, že by pak ministr mohl třeba zakázat veřejná shromáždění nad 50 lidí, pokud by se plánovaly demonstrace. Tvrdí, že vláda dělá záměrně pod rouškou koronavirové krize kontroverzní kroky, jako je třeba posunutí dostavby Dukovan, které teď jde špatným směrem.

Ministerstvo nakupovalo respirátory za 200násobek ceny v době, kdy ceny už byly stabilní, říká Bartoš. Jde o obchody za miliardy, které získaly firmy, které se zdravotními pomůckami nikdy neobchodovaly, a jedna z nich patří podle Bartoše sponzorovi hnutí ANO. Poslanec mluví o zneužití situace pro nezákonné obohacení.

Bartoš zdůrazňuje, že je třeba využít koronavirovou krizi k větší digitalizaci státu. Pandemie odhalila, jak špatně na tom Česko v tomto směru je. Piráti přišli s plánem, který chce teď řešit budoucnost Česka. Je v něm třeba zákon věnující se elektronickému zdravotnictví, důraz na zrychlení digitalizace státní správy nebo větší investice do zelených technologií.

Další díly pořadu Prostor X najdete zde >>>