Ficův sponzor Vladimír Poór opouští Slovensko. Pro sebe a svůj byznys si vybral Česko

Vladimír Poór

Vladimír Poór Zdroj: profimedia.cz

Vladimír Poór
Slovenský expremiér Robert Fico po posledním jednání koaliční rady.
City arena Trnava
4
Fotogalerie

Slovenský oligarcha Vladimír Poór se stěhuje do Čech a přesouvá sem také část svého byznysu. Pro jeho společnost přesídlení znamená nižší daně, méně přísnou podnikatelskou legislativu a větší anonymitu. Ta může být vítána kvůli jeho přátelství s Robertem Ficem, které mu v poslední době kazí reputaci, napsal slovenský týdeník Týždeň.

Poórova firma City-arena PLUS, která zastřešuje fotbalový stadion City Arena a stejnojmenné nákupní centrum, má nového akcionáře, českou společnost EMX Plus CZ1.Vlastníkem holdingu, pod kterou firma patří, je slovenská developerská společnost Euro MAX Slovakia Plus, v jejímž čele stojí právě Poór. Podnikatel tak přesouvá své portfolio do Čech. „Změny souvisí s mým stěhováním do Prahy,” vysvětlil portálu Aktuality.sk.

Milionář a majitel fotbalového klubu Spartak Trnava si postavil stadion i nákupní centrum za 13 milionovou dotaci v eurech, kterou mu odsouhlasila právě Ficova vláda. Podle knihy slovenského investigativního novináře Marka Vagoviče Vlastní hlavou mu výdělek přinesla i dotace přidělená ministerstvem školství univerzitě ve Sládkovičově. Jeho firma CellQos tam měla dodat předražené počítače.

Minulý rok portál Aktuality.sk přinesl informaci, že milionář bude dále snižovat svou podnikatelskou aktivitu na Slovensku. Podle něj má čínská společnosti CEFC zájem koupit od Poóra jeho železniční opravny ŽOS v Trnavě a Zvolenu.„Celá transakce stojí momentálně na ceně. Poór žádá příliš vysokou cenu za svoje ŽOS. Číňané nejsou ochotni zaplatit tolik, kolik požaduje,” dodal portálův zdroj tehdy s tím, že stav podniků si v budoucnosti vyžaduje další investice. Samotný Poór však podle portálu Euro odmítl médiím potvrdit, že s CEFC jedná. Mluvčí CEFC Europe Pavel Bednář se k obchodu nechtěl vyjádřit.

Poór není jediným Ficovým sponzorem, který si vyhlédl Prahu, jako své nové sídlo. Před dvěma lety stejný krok podnikl Milan Fiľo, podnikatel rovněž spjatý se Smerem-SD. Oba dva sponzorovali i hnutí HZDS Vladimíra Mečiara, když bylo u moci, přičemž Poór dokonce působil jako krajský předseda Mečiarovy strany.