Prezident Kiska přijal demisi Fica. Nahradí ho vicepremiér Pellegrini

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini Zdroj: profimedia.cz

Slovenský prezident Andrej Kiska ve čtvrtek přijal demisi premiéra Roberta Fica. Zároveň pověřil dosavadního vicepremiéra a místopředsedu Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Petera Pellegriniho sestavením nového kabinetu, který vytvoří dosavadní tříčlenná koalice. Fico podal demisi v polovině čtyřletého funkčního období v reakci na politickou krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Demise premiéra podle ústavy znamená pád celé vlády.

Ficův kabinet zůstane v úřadu až do jmenování nové vlády. Pellegrini před novináři dříve během ve čtvrtek řekl, že vytvoření jeho kabinetu je otázkou několika dnů. Pověření od hlavy státu k sestavení kabinetu je na Slovensku neformálním rozhodnutím, které vychází z tradice. Premiérem se Pellegrini stane až poté, co ho Kiska předsedou vlády oficiálně jmenuje.

"Před několika týdny vyšel komentář o budoucnosti Evropské unie, kde jsme společně s předsedou Národní rady a s panem prezidentem konstatovali, že Slovensko je velmi úspěšný příběh. Potom začal někdo tancovat na hrobě dvou mladých mrtvých lidí a pokusil se tuto ohavnou vraždu zneužít na politický souboj. Moje rozhodnutí podat demisi je suverénní a jediným cílem tohoto rozhodnutí je zabránit chaosu v tomto státě," řekl nejdéle sloužící slovenský premiér Fico novinářům poté, co hlavě státu předal svou demisi.

Během ceremoniálu v Prezidentském paláci Fico nešetřil úsměvem, byť nejen během stávající politické krize vystupoval předseda slovenské vlády na veřejnosti spíše s vážnou tváří. "Pane prezidente, buďte klidný, já nikam neodcházím, chci být aktivním předsedou politické strany," popsal Fico před novináři svoji výměnu několika slov s Kiskou, s nímž má dlouhodobě napjaté vztahy. 

Na briefingu po přijetí u hlavy státu nepustil Fico ke slovu svého pravděpodobného nástupce v čele vlády Pellegriniho, což list Denník N označil za ponížení dosluhujícího vicepremiéra. Pellegrini na dotazy novinářů v Prezidentském paláci odpovídal o zhruba hodinu dříve po svém jednání s Kiskou, které Ficově demisi předcházelo.

Stávající koalice stran Směr-SD, Slovenské národní strany a Mostu-Híd má ve 150členné sněmovně 78 poslanců. S koalicí často hlasují i další čtyři nezařazení poslanci. Podle posledního průzkumu veřejného mínění agentury Focus popularita Směru-SD po vraždě novináře Kuciaka výrazně klesla a tříčlenná koalice by přišla o většinu v parlamentu.

Poslanec koaliční strany Most-Híd František Šebej, který podle své mateřské strany podpořil vznik nové vlády a který dříve kritizoval Fica za některé jeho výroky, na sociální síti ve čtvrtek napsal, že se vzdal mandátu. Na jeho místo ve sněmovně nastoupí náhradník.