ABN žehlí kauzu s praním peněz. Zaplatí půl miliardy

Nizozemská banka ABN Amro žehlí kauzu s praním peněz. Zaplatí půl miliardy

Nizozemská banka ABN Amro žehlí kauzu s praním peněz. Zaplatí půl miliardy Zdroj: Profimedia

Nizozemská banka ABN Amro žehlí kauzu s praním peněz. Zaplatí půl miliardy
2
Fotogalerie

Nizozemská bankovní společnost ABN Amro se dohodla s nizozemskou prokuraturou, že zaplatí 480 milionů eur (12,4 miliardy Kč) za urovnání obvinění souvisejících s praním špinavých peněz. Oznámila to dnes firma. Dánská společnost Danske Bank uvedla, že její šéf Chris Vogelzang se rozhodl odstoupit z funkce, protože ho nizozemské úřady označily za podezřelého v souvislosti s vyšetřováním ABN Amro, v jejímž vedení v minulosti působil.

Prokuratura v září 2019 obvinila banku ABN, že neidentifikovala účty spojené s praním špinavých peněz, nepřerušovala vztahy s podezřelými klienty a nehlásila podezřelé transakce. Učinila tak rok poté, co nizozemská finanční skupina ING musela za urovnání podobné kauzy zaplatit rekordních 775 milionů eur, napsala agentura Reuters.

„Toto urovnání znamená pro ABN Amro konec bolestivé a neuspokojivé epizody,“ uvedl šéf ABN Robert Swaak. Dodal, že banka se z této kauzy poučila a pokračuje ve snaze zajistit větší bezpečnost finančního systému.

Nizozemská prokuratura upozornila, že navzdory dohodě o urovnání dál vyšetřuje tři osoby. Podezřelé sice nejmenovala, ale označila je za bývalé členy vedení ABN.

Vogelzang zastával v ABN vysoké manažerské posty v letech 2000 až 2017. V dnešním prohlášení uvedl, že ho zařazení mezi podezřelé překvapilo. Upozornil, že z tohoto kroku sice ještě nevyplývá, že bude obviněn, ale přesto se rozhodl z Danske Bank odejít.

Vogelzang se do čela Danske Bank postavil v červnu 2019. Jeho úkolem bylo provést tento finanční ústav jedním z největších skandálů kolem praní špinavých peněz, jenž se týká podezřelých transakcí v hodnotě 200 miliard eur, které banka v letech 2007 až 2015 uskutečnila přes estonskou divizi. Tento skandál stále vyšetřují úřady v Dánsku, Estonsku, Spojených státech a Francii.

Vogelzang dnes uvedl, že vzhledem k situaci nechce, aby spekulace kolem jeho osoby narušily další vývoj firmy Danske Bank. „Proto cítím, že jedinou správnou možností je odejít,“ dodal.