Agentura Standard & Poor's zvýšila rating Řecka, se splácením dluhu by nemělo mít fatální problémy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila hodnocení úvěrové spolehlivosti dlouhodobých závazků Řecka na stupeň B+ z dosavadní známky B. Zdůvodnila to dohodou, kterou Atény uzavřely s eurozónou a která podle názoru agentury snižuje riziko potíží při obsluze dluhu. Výhled ratingu je stabilní, což znamená, že agentura s žádnou další změnou teď nepočítá.

Ministři financí eurozóny se v pátek dohodli na dokončení záchranného programu pro Řecko. Země, která se s krizí potýká od roku 2010, by podle dohody měla záchranný program opustit 20. srpna. Aby měla dostatečnou finanční rezervu, dostane v rámci poslední tranše finanční pomoci 15 miliard eur (přes 380 miliard korun). Atény budou mít zároveň možnost splácet část dluhu i úroky déle.

Agentura se domnívá, že rizika nesplácení státního dluhu se pro příští dva roky podstatně snížila a že bankovní sektor dosahuje značného pokroku při snižování vysoké úrovně nesplácených úvěrů.

Řecko má po Japonsku druhý nejvyšší poměr hrubého státního dluhu k hrubému domácímu produktu, uvedla agentura Reuters.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy.