Air Bank meziročně narostl zisk o 329 procent, vydělala na investicích

Air Bank

Air Bank Zdroj: profimedia.cz

Air Bank vykázala za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 1,222 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 329 procent. Hlavní příčinou skokového nárůstu zisku byly především mimořádné jednorázové příjmy z investic banky, informovala Air Bank. Ostatní banky výsledky zatím většinou nezveřejnily. Česká spořitelna ale oznámila, že za tři čtvrtletí letošního roku její čistý zisk činil 11,8 miliardy korun a meziročně se zvýšil zhruba o 140 milionů korun.

Služby Air Bank ke konci září využívalo přes 656 tisíc klientů. Jejich počet tak meziročně vzrostl o 14 procent. Ještě více se zvýšil počet běžných účtů, a to o 18 procent na 722 681. Počet spořicích účtů stoupl o 50 tisíc na 423 465.

Air Bank se daří dále zvyšovat objem rozpůjčovaných peněz. Celkový objem úvěrů v portfoliu se zvýšil o 19 procent na 45,4 miliardy korun. Banka pokračuje v investicích do výstavby vlastní bankomatové sítě. Na konci září měla 358 bankomatů, což je o 96 bankomatů více než před rokem.

Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů se zvýšil o 17 procent na 101 miliard korun. Celková bilanční suma banky vzrostla ke konci září meziročně o 18 procent na 111,8 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 22 procent na 7,5 miliardy korun.

Air Bank získala bankovní licenci České národní banky na konci května 2011. PPF Group N.V., do které banka patří, je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním akcionářem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. PPF před měsícem spustila proces ke sjednocení Air Bank, českého a slovenského Home Creditu s Monetou Money Bank. Vznikne tak dvojka ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značnou Air Bank. Uzavření transakce se předpokládá 1. července 2019.