Akcie O2 může uvolnit místo v indexu MSCI

Telefónica (ilustrační foto)

Telefónica (ilustrační foto)

Zahraniční investoři se zájmem o český trh jsou na pozoru. Skladba akciového indexu MSCI pro Českou republiku, který je pro řadu přespolních fondů jediným viditelným odkazem na existenci pražské burzy, totiž může doznat zásadní změny. V případě, že z domácího parketu zmizí akcie Telefóniky O2, bude ji muset v indexu nahradit jiný titul. Pro velké hráče sázející na světových burzách podle skladby indexů se nový titul může stát nákupním magnetem.

Podle pravidel organizace MSCI musí být součástí benchmarku minimálně tři české tituly. Aktuálně index vychází z vývoje akcií ČEZ, Komerční banky a O2. Podmínkou pro zařazení do indexu je vedle tržní hodnoty firmy i dostatečný podíl volně dostupných akcií na trhu (free float), zaručující investorům likviditu titulu.

Pokud by nový vlastník telecomu PPF skoupil akcie menšinových vlastníků nad kritickou mez, titul by z indexu vypadl. Podle expertů se tak stane v případě, když podíl free floatu akcií O2 klesne pod 4,5 procenta.

Nahradí titul Philip Morris nebo Pegas Nonwovens?

„Konstrukce indexů MSCI ctí pravidlo kontinuity, v takovém případě by proto akcie O2 v indexu pravděpodobně nahradil jiný titul. Nejblíže k zařazení by byly akcie tabákové společnosti Philip Morris nebo Pegas Nonwovens. Pro vybraný titul by byla účast v indexu silným růstovým impulzem,“ vysvětluje akciový stratég Andrej Krjučenkov z ruské investiční banky VTB Capital.

„Investiční fondy obvykle nakupují akcie do svých portfolií podle struktury indexů, zařazení do benchmarku MSCI má obecně na takovou akcii pozitivní vliv,“ potvrzuje i Pavel Ryska z J&T Banky.

Že O2 může vypadnout z benchmarku, potvrdila tento týden i samotná MSCI. Odborníci soudí, že se tak ale spíše nestane. „Předpokládáme, že Telefónika v indexu zůstane, ale sníží se její váha,“ dodává Krjučenkov. Jasno ohledně setrvání titulu v MSCI bude 30. června. Tehdy bude totiž znám výsledek nabídky PPF k odkupu menšinových podílů.