Akcionáři Bear Stearns budou odškodněni

Banka Bear Stearns

Banka Bear Stearns Zdroj: profimedia.cz

K velmi překvapivému a ojedinělému rozuzlení se blíží právní bitva s bývalými nejvyššími manažery americké banky Bear Stearns. V jednom z velmi řídkých příkladů, kdy byli vedoucí bankéři na Wall Street shledáni odpovědnými za špatnou správu a řízení, obvinění souhlasili s vyplacením 275 milionů dolarů odškodného investorům.

Jimmy Cayne a Alan Schwartz, oba bývalí generální ředitelé, Alan Greenberg, bývalý předseda představenstva a další seniorní manažeři souhlasili s urovnáním hromadné žaloby investorů. Urovnání, které musí ještě schválit soud, přichází více než čtyři roky poté, co byla Bear Stearns zachráněna konkurenční JP Morgan s podporou americké centrální banky. Kolaps banky v březnu 2008 ukázal rychle se zhoršující finanční krizi.

Na vrcholu předkrizového období v roce 2007 se akcie Bear Stearns obchodovaly za 171,57 dolaru za kus, ale JP Morgan půl roku poté, když stála Bear Stearns na okraji propasti – nabídla pouhé dva dolary za kus, později nabídku zvedla na deset dolarů za akcii.

Pojištění pravděpodobně zachrání manažery od placení celého odškodění z vlastní kapsy, zatímco poplatky právníkům, které se očekávají v astronomické výši, budou z částky odečteny před jejím vyplacením poškozeným akcionářům. Je tedy otázkou, kolik akcionáři nakonec vůbec obdrží.

Hromadná žaloba vinila manažery investiční banky a společnosti samotné z klamání investorů o skutečném zdraví banky. Proces se táhne již od roku 2009 a právníci museli projít na devět milionů stránek dokumentů. Žaloba investorů tvrdila, že společnost použila své klamavé finanční modely k nafouknutí hodnoty aktiv a příjmů banky a veřejnosti nabízela uměle nízké kalkulace pro své VAR (value at risk), odhad prostředků, o které banka může při obchodování přijít během jednoho dne.

Krach Bear Stearns ovlivnil české akcie

Někteří z vysoce postavených manažerů Bear Stearns se vrátili zpět na Wall Street. Schwartz je nyní šéfem představenstva Guggenheim Partners. Sam Molinaro, bývalý finanční ředitel Bear Stearns, byl v únoru letošního roku najat švýcarskou UBS.