Akciová rallye ztratila dech

burza

burza Zdroj: reuters

Euforie ze záchrany španělských bank, která bude stát až sto miliard eur, finančním trhům včera dlouho nevydržela. Z počátku dne posilovaly akcie, euro i komodity, ale jak se evropská obchodní seance blížila k závěru, akcie i euro nabyté zisky odevzdávaly.

Společná evropská měna v naději, že pomoc španělskému bankovnímu sektoru pomůže uklidnit napjatou situaci v eurozóně, posilovala až na 1,267 dolaru za euro, ale v závěru evropského obchodování spadla pod páteční uzavírací hodnotu v okolí 1,2516 dolaru za euro a dostala se až pod psychologickou hladinu 1,25.

Vývoj připomínající jízdu na horské dráze včera zažila všechna se Španělskem spojená aktiva. Madridský akciový index Ibex 35 (na snímku) v průběhu dne posiloval až o pět procent, nakonec však den zakončil s méně než půlprocentním ziskem.

Německý DAX po zahájení obchodování posiloval o více než dvě procenta, uzavřel ale jen se ziskem 0,8 procenta. Pražská burza jako jedna z mála skončila dokonce v červeném, když odepsala 0,73 procenta. Dolů ji táhly především akcie CME, které klesly o 4,15 procenta.

Výnosy desetiletých španělských vládních obligací v prvotním návalu úlevy ze záchrany tamních bank spadly pod šest procent, odpoledne se však vrátily nad 6,4 procenta. „Výnosy španělských bondů připomínají jízdu na býkovi,“ uvedl hlavní ekonomický stratég firmy Miller Tabak Andrew Wilkinson. „Investoři se začali obávat, že záchrana bank ještě zvýší deficit státního rozpočtu a státní dluh.“ Výnosy desetiletých amerických a německých dluhopisů naopak stagnovaly na úrovni 1,62 procenta, respektive 1,34 procenta.

Americké indexy otevřely do plusu. Index S&P 500 krátce po zahájení amerického obchodování posiloval o 0,8 procenta, ale později se propadl do ztráty. Asijské burzy stihly uzavřít před vyprcháním investorského optimismu, a tak skončila tokijská burza dvě procenta a hongkongská dokonce 2,4 procenta v zisku.

Investoři citliví na vývoj v eurozóně vědí, že další komplikace je čekají na konci týdne, kdy Řekové volí novou vládu. Volby z minulého měsíce zajistily takové rozložení politických sil, že lídři stran nebyli schopni sestavit koalici.