Alternativní data si investoři kupují za stovky tisíc dolarů. Platformy je často nabízejí zdarma

Amazon Prime Air

Amazon Prime Air Zdroj: ČTK

Za stažení bota, který sleduje pohyb Muskova privátního tryskáče, nabídl miliardář jeho tvůrci, floridskému studentovi Jacku Sweeneymu, pět tisíc dolarů. Mladík protinávrh zdesetinásobil na 50. „Společnosti zabývající se sledováním letů mají milionové příjmy ročně. Jen malý zlomek toho, co vydělávají, by mi stačil,“ odůvodnil výši částky student. Peníze sice nezískal, ale upozornil na celou řadu firem, které vydělávají tím, že poskytují data o letech soukromých letadel a jiná alternativní data pro velké investiční fondy a soukromé investory.

Na Sweeneyův výrok zareagoval Colby Howard, šéf společnosti Paragon Intel, která poskytuje alternativní data, na jejichž základě mohou investoři předpovídat pravděpodobnost uzavření velké finanční transakce nebo fúze. „Kovbojské časy sběru dat a jejich prodeje za stovky tisíc dolarů jsou dávno pryč. Nemůžete je jen tak vydojit, protože mohou nastat i právní problémy,“ vzkázal studentovi.

Zjištění a sdílení kódového označení prolétajícího letadla jako takové problematické podle partnera z advokátní kanceláře Rutland & Partners Vojtěcha Makovce není. Spojení tohoto kódového označení s konkrétní fyzickou osobou, ať již s vlastníkem, či s pasažérem, je ovšem zakázáno. „Snaha v reálném čase sledovat polohu určité fyzické osoby a tuto informaci dále zveřejňovat bez jakéhokoliv legitimního zájmu a souhlasu je nelegálním zásahem do soukromí této osoby. Navíc v souvislosti s investičním prostředím by se mohlo jednat o ,insider trading‘, jelikož spojení určité osoby či managementu s určitým letem není veřejná informace,“ konstatuje.

Ať už Sweeneyho čeká právní postih, či nikoliv, v jednom měl pravdu. Paragon Intel je jen jedna z mnoha společností, které v současnosti nabízejí data o letech soukromých letadel velkým investičním fondům a investorům, a to za stovky tisíc dolarů. Poskytování takzvaných alternativních dat, která zahrnují data z GPS, sociálních sítí, satelitů nebo z pohybů vzdušných plavidel, se dnes v USA věnuje kolem 400 firem, uvádí zpráva Alternative Investment Management Association.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Roste i počet zájemců o data. Zhruba polovina všech investičních firem už dnes používá alternativní data, plyne z průzkumu Bank of America. Navíc třetina dotázaných manažerů hedgeových fondů uvádí, že jejich firmy nově investují do alternativních dat.

Proč sledovat letadla?

„Než představitelé korporací uzavřou velkou dohodu, setkají se osobně. Pokud tyto společnosti nesídlí ve stejném městě, odletí vyšší management na jednání soukromým firemním letadlem,“ popisuje důvod sledovat podniková letadla Paragon Intel na svém webu. Firma navíc uvádí, že dokáže získat data nejen z území Spojených států a jiných amerických zemí, ale i z „východní a západní Evropy, Ruska, pobřeží Číny, Asie a z části severní Afriky“.

Spojitost mezi pohybem soukromých firemních letadel a byznysovými plány prokázala i mezinárodní studie z roku 2018. Odborníci na počítačovou bezpečnost z Oxfordské univerzity společně se švýcarskými kolegy sledovali po dobu 18 měsíců letadla 36 veřejně obchodovaných firem na světě a identifikovali sedm případů významných akvizic a fúzí. „Pravděpodobně by to neměl být hlavní zdroj informací pro případné investice. Nicméně tato metadata mohou sloužit jako podpůrná informace nebo upozornění na to, že se může něco dít. Do jisté míry to rozhodně může být užitečné,“ konstatoval jeden z autorů studie Matthew Smith.

Slova Smithe potvrzuje i tři roky stará příhoda. Když byl soukromý tryskáč Gulfstream V společnosti Occidental Petroleum na jaře 2019 spatřen na letišti v Omaze, okamžitě se začalo spekulovat o tom, že těžaři vyjednávají o finanční injekci s investiční společností Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta. O dva dni později se ukázalo, že spekulanti měli pravdu – Buffett oznámil investici do společnosti Occidental ve výši deseti miliard dolarů. Informace o letech manažerů Occidental Petroleum poskytla firma Quandl. Firmu později koupila společnost Nasdaq, která provozuje největší ryze elektronický burzovní trh ve Spojených státech.

Češi jsou pozadu

V Česku není využití alternativních dat jako způsobu předvídání významných finančních událostí zcela běžné. „Zatímco velké americké hedgeové fondy si tato data často kupují za desítky až stovky tisíc dolarů, čeští investoři tato data zatím moc nejsou naučeni používat, je to pro ně něco nového a často špatně uchopitelného,“ podotýká šéf české platformy poskytující alternativní data akciovým investorům strike.market Jakub Rož.

Platforma nabízí přehled o návštěvnosti stránek firmy, počtu vyhledávání klíčových slov spojených s danou firmou, zmínkách v sociálních médiích, otevřených pozicích nebo o registrovaných patentech. Největší zájem mají zatím podle Rože investoři o data návštěvnosti webů nebo pořadí mobilní aplikace v App Store a Google Play, z nichž se dají odvodit tržby firem. „Data o pohybu letadel a lodí jsou také zajímavá. Počet odbavených letadel za den či týden dokáže docela dobře předpovídat, jak moc lidé na Amazonu a jiných e-shopech nakupují,“ vysvětluje.

Má se za veřejná data platit?

Udržitelnost byznysu, který je postaven na prodeji veřejně dostupných dat, je však velkou otázkou. „Za posledních deset let se mezi profesionálními manažery stala populární alternativní data, která umožňují investorům využívat nové a jedinečné zdroje užitečné při rozhodování. Alternativní data jsou však pro institucionální klienty obvykle zpoplatněna a pro drobné investory nejsou široce dostupná,“ popisují situaci dva studenti, kteří se rozhodli napravit tuto informační nerovnost mezi Wall Street a neprofesionálními investory a založili v roce 2020 platformu pro alternativní data Quiverquant. Ta nabízí data o pohybu podnikových soukromých letadel zcela zdarma.

Stejný cíl má i platforma strike.market. „Snažíme se složitě dostupná big data nabídnout zdarma a v jednoduše prezentované formě, aby je dokázal konzumovat i běžný malý investor do akcií,“ říká Rož.