Velká realitní kancelář M&M reality definitivně přišla o investici z Arca Investments

Předlužená investiční skupina Arca Investments s konečnou platností vycouvala z kapitálového vstupu do realitní kanceláře M&M reality.

Předlužená investiční skupina Arca Investments s konečnou platností vycouvala z kapitálového vstupu do realitní kanceláře M&M reality. Zdroj: M&M reality

Petr Morcinek si ponechá kontrolu nad 95 procenta M&M reality.
M&M reality patří mezi největší realitní kanceláře v Česku. Spekulace o své finanční nestabilitě popírá.
Rastislav Velič z Arca Capital se teď místo investice do M&M reality snaží zachránit vlastní skupinu.
4
Fotogalerie

Předlužená investiční skupina Arca Investments s konečnou platností vycouvala z kapitálového vstupu do realitní kanceláře M&M reality. Transakci přitom v září posvětil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Serveru E15.cz to potvrdil podnikatel Petr Morcinek, kterému tak v M&M reality zůstane 95 procent. Zbytek připadá na makléře. 

„Společnosti M&M reality holding a Arca Investments oznamují, že vzhledem na objektivní překážky nedokončí oznámený vstup Arca Investments do M&M reality holding,“ stojí v prohlášení zaslaném Morcinkem. Arca měla v realitce získat 47,5 procenta. 

Investiční vstup Arca Investments od M&M reality oznámily obě firmy v dubnu. Následně se ale Arca začala potýkat s finančními problémy. V červnu Morcinek ujišťoval, že vše běží podle plánu. Čas na splnění dohod měla Arca do konce září. Pak z transakce definitivně sešlo. 

Společnost M&M reality zdůvodňovala zamýšlené spojení s Arca Investments získáním kapitálu na další expanzi. V realitních kuloárech se však začaly šířit informace, že na tom růžově nejsou ani finance samotné M&M reality. 

„M&M reality nemá žádné závazky, ani korunu. Za rok 2019 máme zisk 74 milionů korun a tento rok díky 28 procentnímu růstu tržeb loňské výsledky výrazně přesáhneme. Takže naše finanční stabilita je více než dobrá,“ odpověděl nyní Morcinek na otázku, jak je na tom finanční stabilita jeho skupiny a schopnost dostát závazkům. 

M&M reality holding patří mezi největší realitní kanceláře v České republice. Podle vlastních údajů se přes tuto realitku ročně zobchoduje 30 tisíc nemovitostí. Tržby firmy byly loni 2,5 miliardy korun. 

Arca a její různé části byly od jara na mateřském Slovensku i v Česku v soudní ochraně před věřiteli. Na Slovensku už ale například její personální agentury Manuvia z moratoria vystoupily. Skupina se nedávno dohodla na financování s londýnskou firmou Blantyre Capital.   

Arca Investments je mateřská holdingová společnost většinově ovládaná byznysmenem Rastislavem Veličem. Arca Capital je název celé investiční skupiny  čítající několik desítek společností, kterou ovládá Arca Investments.