Argentinská odplata: Bank of New York Mellon přišla o místní licenci

Argentinská prezidentka Cristina Fernandézová

Argentinská prezidentka Cristina Fernandézová Zdroj: ctk/ap

Argentina zrušila povolení k provozování činnosti americkému finančnímu domu Bank of New York (BNY) Mellon. Ten přitom na příkaz amerického soudu nedávno zablokoval splátku argentinského dluhu. Banka tak sehrála tak významnou roli ve sporu, který Argentinu v červenci dostal do platební neschopnosti.

Podle šéfa argentinské vlády Jorgeho Capitaniche finanční dům neplnil povinnosti coby správce některých argentinských vládních dluhopisů a centrální banka zrušila povolení BNY „pro zastoupení v Argentině“. Bankovní společnost podle agentury AP odmítla vyjádření vlády komentovat.

BNY Mellon působí jako finanční zprostředkovatel mezi Buenos Aires a jeho věřiteli. Banka v červnu uposlechla příkaz amerického soudu a zablokovala platbu ve výši 539 milionů dolarů z dluhu, který byl restrukturalizován po státním bankrotu Argentiny z roku 2002. Argentina podle amerického soudu nemůže platbu provést, dokud se nedohodne na podmínkách plateb se skupinou amerických hedgeových fondů, které podmínky restrukturalizace odmítly a požadují úhrady splátek v plné výši.

Rozhodnutí vedlo k tomu, že Argentina se podruhé po skoro 13 letech ocitla v platební neschopnosti. Země nyní plánuje, že BNY Mellon coby správce nahradí argentinskou státní bankou Banco de la Nación, na kterou se nebude vztahovat pravomoc amerických soudů. Podle amerického soudu je tento plán nezákonný. Argentinští zákonodárci by se příslušným návrhem zákona měli zabývat ve středu.

Potíže s dluhem si vybírají daň mimo jiné na argentinském pesu, které dnes na černém trhu kleslo na rekordní minimum 14,05 pesa za dolar.

Muž, který potopil Argentinu