Babiš vypadl z žebříčku miliardářů Bloombergu. Zchudli i další světoví boháči

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Bezosova vize letů do vesmíru
Mark Zuckerberg při výslechu v Kongresu
3
Fotogalerie

Turbulence na trzích nezastavily některé miliardáře před zvyšováním jejich majetku. Žebříček Bloomberg 500 tak v roce 2018 získal 31 nových členů. Z přehledu 500 nejbohatších lidí světa naopak vypadl český premiér Andrej Babiš.

Nováčkem v žebříčku je například tvůrce populární e-sportovní hry Fortnite Tim Sweeney, jehož čisté jmění v letošním roce vzrostlo o 7,2 miliardy dolarů. Mezi pětistovku nejbohatších lidí planety se dostala i zakladatelka a ředitelka společnosti Bet365 Denise Coatesová, která je aktuálně nejlépe placenou britskou šéfkou a je asi desetkrát bohatší než královna Alžběta II.

„Uplynulý rok byl sice složitý na finančních trzích, ale pro lidi vytvářející bohatství prostřednictvím společností byla ekonomika velmi silná,“ myslí si Michael Zenauer z poradenské firmy WE Family Offices.

Zatímco Coatesové nebo Sweeneymu se dařilo, turbulence na trzích dotlačily mnoho miliardářů do červených čísel. Pět set nejbohatších lidí tak v uplynulém roce „zchudlo“ o 451 miliard dolarů, což je velký pokles proti předloňsku, kdy ke svému bohatství miliardáři společně přidali bilion dolarů.

Vítězové

Již druhý rok po sobě si ke svému jměníní přidal nejvíce zakladatel Amazonu a nejbohatší muži planety Jeff Bezos, jehož majetek vzrostl v uplynulém roce zhruba o 24 miliard dolarů na celkových 123 miliard.

Nedařilo se čínským miliardářům, kteří loni zchudli zhruba o 76 miliard dolarů. Navzdory tomu své jmění zvýšil zakladatel výrobce smartphonů Xiaomi Lei Jun, který si ke svému majetku připsal 8,6 miliardy dolarů.

Největší změny v roce 2018Největší změny v roce 2018|E15

Poražení

Nejsilnější pokles zažil zakladatel sociální sítě Facebooku Mark Zuckerberg, jehož společnost šla z krize do krize. Hodnota jeho čistého jmění klesla o téměř o 20 miliard dolarů.  

Mezi deseti největšími miliardářskými losery byli i tři miliardáři z Číny – zakladatel Wanda Group Wang Jianlin, zakladatel Alibaby Jack Ma a šéf Tencentu Ma Huateng. Celkově z žebříčku vypadlo padesát lidí včetně jedenácti z Číny nebo Hong Kongu, devíti ze Spojených států a čtyř z Ruska.

Ze žebříčku vypadl například i český premiér Andrej Babiš, jehož čisté jmění podle indexu agentury Bloomberg kleslo za poslední rok v přepočtu na dolary o půl miliardy na 3,5 miliardy dolarů (78 miliard korun). Podle žebříčku miliardářů magazínu E15 Premium, je Babišův majetek 93 miliard korun. 

Jediným Čechem v žebříčku zůstává Petr Kellner, s majetkem 11,5 miliardy dolarů (258 miliard korun) mu patří 102. pozice.