Nejlépe placená britská šéfka si opět polepšila, ročně si vydělá miliardy korun

Bet 365

Bet 365 Zdroj: Profimedia

Spolumajitelka sázkařské webové stránky Bet365 Denise Coatesová dostala opět přidáno, a to na 265 milionů liber ročně (asi 7,7 miliardy korun), Uvedla to stanice BBC na svém webu s odvoláním na účetnictví firmy. Tato částka, zahrnující i dividendy, je o 48 milionů liber (asi 1,4 miliardy korun) vyšší, než Coatesová vydělala loni. Svědčí to podle BBC o rostoucí popularitě online sázení.

Tento byznys nicméně čelí rostoucí kritice, že nedělá dost, aby se vypořádal s problémy, jako jsou dopady hazardu na zákazníky, zejména pokud jde o chorobnou závislost na hraní hazardních her, tedy gamblerství.

Bet365 je soukromá společnost, kterou vlastní Coatesová a členové její rodiny; bratr John je také výkonným ředitelem a otec Peter stojí v čele podniku.

Loni plat a dividendy Coatesové představovaly částku 217 milionů liber. Na konci března její základní plat vzrostl ze 199 na 220 milionů liber. Firma vyplatila 90 milionů na dividendách, z toho polovina náležela Coatesové jako majitelce poloviny podniku.

Coatesová vystudovala na univerzitě v Sheffieldu ekonometrii, tedy uplatnění metod statistické matematiky na zpracování ekonomických údajů, než nastoupila do otcovy sázkové kanceláře. Na počátku tisíciletí rozpoznala potenciál sázení na internetu a investovala do domény Bet365.com, aby mohla navést rodinné podnikání tímto směrem. Bet365 je v současnosti největší soukromý zaměstnavatelem v oboru a má miliony zákazníků po celém světě. Nabízí sportovní sázky, poker, casino, hry a bingo. Podle účetnictví příjmy podniku vzrostly o čtvrtinu ve finančním roce končícím v březnu a provozní zisk o 31 procent.

Předák labouristických poslanců Tom Watson nedávno popsal gamblerství jako „havárii“ pro veřejné zdravotnictví. Bet365 tvrdí, že rozvíjí způsoby, jak rozpoznat rizikové hráče, a že pomáhá zákazníkům „zodpovědně sázet“. Nicméně Luke Hildyard, který vystupuje jako mluvčí kampaně proti přehnanému odměňování manažerů, tvrdí, že „sázkové společnosti nejsou zrovna hnací silou dobra ve světě“.

„Stoupá povědomí o tom, že velký byznys slouží pouze zájmům úzké elity miliardářů, pobírajících stovky milionů ze zisků podniku, tvořeného závislostí jiných lidí. A nedělá nic, aby se toto vnímání rozptýlilo,“ poznamenal Hildyard.

Jednapadesátiletá Coatesová podle grafu BBC měla ještě v roce 2012 roční příjem ve výši šesti milionů liber (asi 175 milionů korun podle aktuálního kurzu). Skupina vlastní fotbalový klub Stoke City, který loni vyrobil ztrátu ve výši 21 milionů liber, a loni také vyplatila 75 milionů liber dobročinnému fondu, pojmenovaném po Coatesové.