Bance Creditas klesl loni kvůli koronaviru čistý zisk o polovinu

Creditas

Creditas Zdroj: ČTK

Bance Creditas klesl v roce 2020 čistý zisk na 114,3 milionu korun, když o rok dříve vydělala 263 milionů korun. Důvodem byla podobně jako u ostatních bank pandemie koronaviru. Bankám a spořitelnám v Česku loni podle dat České národní banky klesl souhrnný čistý zisk meziročně o 43,6 miliardy korun, tedy o 48 procent, na 47,51 miliardy korun.

„V minulém roce jsme investovali do nového digitálního bankovnictví, rostli ve firemních úvěrech, velmi dobře jsme vstoupili také na trh hypoték a udrželi parametry u vkladů. Stejně jako u ostatních bank ale hrála významnou roli pandemie a zpomalení ekonomiky, což znamenalo více opravných položek. Meziročně tak zisk klesl zhruba o polovinu,“ komentoval výsledky předseda představenstva banky Vladimír Hořejší.

Objem poskytnutých úvěrů banky meziročně stoupl o 7,8 procenta na 16,2 miliardy korun. Objem vkladů ke konci roku 2020 činil 61,4 miliardy korun, což byl pokles o 11 procent. Bilanční suma ke konci roku představovala 66,7 miliardy korun. Celková kapitálová přiměřenost činila na konci roku 18,66 procenta.

Loni dosáhla zisku i mateřská skupina Creditas, která vznikla spojením Banky Creditas, investiční skupiny Unicapital a nově vzniklé společnosti Creditas Real Estate, která se zabývá nájemním bydlením. Aktuálně je ve skupině více než 100 společností s hodnotou aktiv přes 80 miliard korun. Jejich souhrnný zisk činil podle neauditovaných údajů 714 milionů korun. Na výsledcích se podílel především development a energetická divize UCED, která je čtvrtým největším distributorem elektrické energie v ČR.

„S výsledky za rok 2020 jsme spokojeni, i přes pandemickou situaci se nám podařilo připsat si slušný zisk. Naším dlouhodobým cílem je hledat na trhu nové příležitosti, využívat je a rozvíjet jejich potenciál, “ uvedl zakladatel a majoritní akcionář skupiny Pavel Hubáček.

Skupina patří mezi nejrychleji rostoucí investiční uskupení v ČR. Další růst plánuje financovat jak z vlastních zdrojů, tak prostřednictvím dluhopisů Unicapital. Od České národní banky (ČNB) má schválený prospekt, takže může letos vydat dluhopisy v hodnotě až pět miliard korun. Na trhu dluhopisů je skupina aktivní od roku 2013, za tuto dobu úspěšně upsala desítky dluhopisových emisí v hodnotě několika miliard. Skupina nabízí také investiční fondy.

Jak však nedávno napsal server Seznam Zprávy, na konci minulého měsíce dorazily Hubáčkovi z České národní banky dvě naprosto rozdílné zprávy. Nejdříve ve čtvrtek 25. března centrální bankéři dali finančníkovi zelenou k pětimiliardové emisi dluhopisů. Hned následující den ovšem ČNB udeřila na Banku Creditas kvůli podceňování úvěrových rizik. Banka kvůli tomu musí obměnit dozorčí radu. „Základní prospekt jsme připravili a nechali schválit proto, abychom mohli dluhopisy vydat, jakmile se rozhodneme. V současné chvíli nabízí skupina Creditas fondy a nechceme zájem investorů rozmělňovat,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí skupiny Creditas Lucie Brunclíková. Parametry emise včetně výnosu zatím Hubáčkův holding nestanovil. Zmíněný zásah v ČNB vůči Creditasu podle zástupkyně koncernu nijak s novými investičními produkty holdingu nesouvisí, dodal server.

Skupina se zaměřuje na dlouhodobé investice v konzervativních odvětvích. Hlavními pilíři jejího podnikání jsou finanční služby, development, energetika a nově také nájemní bydlení. Patří do ní například společnost Alzheimercentrum, největší a nejstarší síť alzheimercenter v Česku, přední pražská developerská společnost V Invest nebo Grandhotel Pupp. Banka Creditas vznikla v roce 1996 jako 1. Třebíčská záložna. Do konce roku 2016 byla největší tuzemskou záložnou a od 1. ledna 2017 se stala bankou.