ČNB narazila při utahování hypoték. Senát chce naopak půjčky na bydlení rozvolnit

Senátní hospodářský výbor v ní chce mimo jiné umožnit bankám, aby mohly poskytnout větší objem hypoték, které překročí podmínky stanovené Českou národní bankou.

Senátní hospodářský výbor v ní chce mimo jiné umožnit bankám, aby mohly poskytnout větší objem hypoték, které překročí podmínky stanovené Českou národní bankou. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Novela zákona, která má posílit například pravomoci České národní banky při regulaci hypoték, se možná vrátí ze Senátu zpět do Sněmovny s pozměňovacím návrhem.
Chce také vypustit z předlohy ustanovení, které by ČNB umožnilo k plnění jejích úkolů založit třeba dceřinou společnosti nebo v takové korporace nabýt účast.
Výbor chce také zdůraznit zákaz měnového financování státu, tedy možnosti ČNB financovat výlohy státu. Senát se má zákonem zabývat příští středu.
4
Fotogalerie

Novela zákona, která má posílit například pravomoci České národní banky při regulaci hypoték, se možná vrátí ze Senátu zpět do Sněmovny s pozměňovacím návrhem. Senátní hospodářský výbor v ní chce mimo jiné umožnit bankám, aby mohly poskytnout větší objem hypoték, které překročí podmínky stanovené Českou národní bankou.

Chce také vypustit z předlohy ustanovení, které by ČNB umožnilo k plnění jejích úkolů založit třeba dceřinou společnosti nebo v takové korporace nabýt účast. Výbor chce také zdůraznit zákaz měnového financování státu, tedy možnosti ČNB financovat výlohy státu. Senát se má zákonem zabývat příští středu.

Novela zákona ČNB přináší centrální bance zákonnou pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Banky a další poskytovatelé úvěrů je budou muset dodržovat. Pokud to poruší, bude jim hrozit pokuta až deset milionů korun. Dosud může ČNB dávat bankám pouze doporučení, která ale nejsou právně závazná.Tyto limity mají působit jako prevence systémového rizika.

Návrh ale bankám umožňuje, aby v každém čtvrtletí poskytly až pět procent úvěrů z celkového objemu poskytnutých hypoték, které nebudou muset limity splňovat. Banka je ale musí zdůvodnit. Senátní hospodářský výbor doporučuje zvýšit tento limit až na 7,5 procenta.

Vláda k původně navržené pětiprocentní výjimka uvedla, že výjimka zohledňuje výjimečné případy spotřebitelů, u nichž je požadavek dodržení horní hranice jednoho nebo více úvěrových ukazatelů zcela nedůvodný. Má jít třeba o lidí, u nichž je návratnost z pohledu banky dostatečně spolehlivě zajištěna.

Výbor doporučil vypustit z předlohy ustanovení, které dává ČNB možnost založit k podpoře plnění svých úkolů právnickou osobu nebo v ní nabýt účast.

„Mám obavu, že jakmile se to tam objeví, budeme mít v dohledné době několika let ‚satelity‘ zavěšené na Českou národní banku,“ řekl předseda hospodářského výboru Vladislav Vilímec (ODS). Poznamenal, že neví o tom, že guvernér ČNB Jiří Rusnok takový krok plánoval, ale dodal, že nikdo neví, jak bude bankovní rada centrální banky vypadat v budoucnu.

Vláda uvádí, že tato navrhovaná změna neznamená změnu právního stavu. Dosud se tato možnost opírala jen o obecně definované oprávnění k investiční činnosti, která má zabezpečit úkoly centrální banky. Podle vlády je vhodné toto pravidlo přímo vložit to zákona.

Výbor chce také více zdůraznit ustanovení, které centrální bance zakazuje financovat provoz státu. Projednávaná novela rozšiřuje možnosti obchodování ČNB na finančních trzích. Bude moci obchodovat s více protistranami a s větším množstvím finančních nástrojů. Řada opozičních poslanců toto ale označovala za rizikové a vyslovovala obavy, že by takto centrální banka mohla financovat provoz státu, což ministryně financí Alena Schillerová i ČNB odmítaly.

Tuto možnost Sněmovna vložila do zákona ve stavu legislativní nouze už loni, ale omezila ji časově jen do konce letošního roku. Nyní má platit natrvalo. Vedle bank, spořitelních a úvěrních družstev bude moci jít třeba o pojišťovny, penzijní společnosti a další institucionální investory. Ministerstvo financí i centrální banka si od této možnosti slibují možnost pružnějšího zásahu na finančním trhu v případě nějakých výkyvů.

"Rozšíření druhů transakcí a okruhu subjektů, s kterými centrální banka tyto transakce může realizovat na finančních trzích, umožní centrální bance reagovat na potřeby měnové politiky, a to zejména v krizových situacích, a je obdobou legislativy v jiných zemích, včetně pravidel pro činnost Evropské centrální banky," uvedla již dříve ČNB. Senátní hospodářský výbor doporučil vložit ustanovení, které říká, že tímto rozšířením není dotčen zákaz měnového financování.