Bance HSBC loni klesl zisk na 20,6 miliardy dolarů

Britský finanční ústav HSBC Holdings loni vytvořil hrubý zisk 20,6 miliardy dolarů (asi 406,8 miliardy Kč). To je proti předchozímu roku pokles o šest procent a zároveň horší výsledek, než se čekalo. Jedním z důvodů je nutnost zaplatit pokutu v souvislosti s obviněním z praní špinavých peněz. Management největší banky v Evropě ale slíbil, že od příštího roku zvýší výplatu dividendy.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že zisk se bude pohybovat kolem 22,7 miliardy dolarů. Pod horší výsledek se částečně podepsala ztráta 5,2 miliardy dolarů, která souvisí s přeceněním vlastního dluhu.

Banka letos o deset procent zvýší dividendu a s jejím dalších zvýšením počítá i příští rok. Umožnit to má silný růst v Hongkongu a na dalších hlavních trzích v Asii. HSBC přitom už teď vyplácí jednu z nejvyšších dividend mezi britskými podniky.

Generální ředitel Stuart Gulliver (53) si loni vydělal 7,4 milionu liber (asi 219,7 milionu Kč). Z toho 1,25 milionu liber činil základní plat, asi 1,2 milionu liber tvořily funkční požitky, 1,95 milionu liber roční prémie a za tři miliony liber Gulliver dostal akcie banky. Proti roku 2011 mu ale plat včetně všech bonusů klesl o více než sedm procent.

Banka také uvedla, že pět nejlépe placených zaměstnanců si odneslo 27,8 milionu liber (asi 825,5 milionu Kč). Z toho asi 21,5 milionu liber tvoří prémie. Nejlépe placený zaměstnanec, který není ředitelem, a nepatří tudíž k řídícímu týmu banky, si vydělal sedm milionů liber.

Čistý zisk HSBC loni dosáhl 13,5 miliardy dolarů (asi 266,6 miliardy Kč). To je proti předchozímu roku pokles o 17 procent. Výsledek zahrnuje i částku asi dvě miliardy dolarů (zhruba 39,5 miliardy Kč) vyplacenou na pokutách. HSBC loni v USA urovnala obvinění, že umožňovala převody peněz nejasného původu a přivírala oči nad legalizací výnosů z trestné činnosti. Šlo mimo jiné o peníze drogových kartelů z Mexika.

Kořeny banky sahají do roku 1865, kdy byl v Hongkongu založen finanční ústav The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC). Jeho cílem bylo usnadnit finanční transakce mezi tehdejší britskou kolonií Hongkongem a Čínou. V roce 1991 byla ve Velké Británii založena společnost HSBC Holdings, která začala sloužit jako mateřský podnik HSBC. Banka dodnes asi 90 procent výnosů generuje mimo Británii, většinu v Asii.

Celkové výnosy klesly o 5,4 procenta na 68,3 miliardy dolarů (asi 1,35 bilionu Kč). Od roku 2011, kdy se Gulliver ujal ředitelské funkce, už HSBC prodala či zavřela 47 různých podnikatelských činností. Banka chce rovněž propustit až 30 tisíc zaměstnanců, což proti stavu z roku 2011, kdy byl záměr oznámen, představovalo asi deset procent pracovní síly. Se záměrem chce být banka hotova letos.