Bank of America měla kvůli odškodnění investorů vysokou ztrátu

Bank of America

Bank of America

Největší americký finanční ústav Bank of America utrpěl ve druhém čtvrtletí čistou ztrátu 8,8 miliardy dolarů (1,5 bilionu korun), která odpovídala očekávání analytiků. Ztráta byla důsledkem dohody o vypořádání se s investory do hypotečních dluhopisů, sdělila dnes společnost.

Před rokem měla Bank of America čistý zisk 3,1 miliardy dolarů a bez započítání dohody o vypořádání by její čistý zisk nyní vystoupal na 3,7 miliardy dolarů. Tržby banky se meziročně propadly o 54 procent na 13,5 miliardy dolarů kvůli odpisu 14 miliard dolarů na vypořádání. Bez odpisu by banka vykázala tržby 26,5 miliardy dolarů.

Bank of America na konci června oznámila dohodu, v jejímž rámci investorům vyplatí sérii jednorázových odškodnění. Investoři chtěli po bance vysoudit zpětný odkup „toxických“ hypotečních cenných papírů, které za hypoteční a následné finanční krize ztratily téměř veškerou hodnotu.

Akcie banky po dnešní výsledkové zprávě oživily až o téměř procenta, tedy o tolik, kolik v pondělí ztratily. Od počátku roku ztratily akcie Bank of America asi čtvrtinu hodnoty, zatímco index bankovního sektoru KBW je letos slabší o 12 procent.