Bank of America se ve čtvrtletí vrátila k zisku

Bank of America

Bank of America Zdroj: Mike Mozart, Flickr.com (CC BY 2.0)

Americký finanční ústav Bank of America se ve třetím čtvrtletí vrátil k zisku. Hospodaření podpořily nižší náklady na půjčky a výdaje na právní spory. Zisk banky za tři měsíce do konce září činil 4,1 miliardy dolarů (97,5 miliardy korun) ve srovnání se ztrátou 470 milionů dolarů ve stejném období loni. Bank of America je podle majetku druhou největší bankou v USA.

Banka loni ve třetím čtvrtletí musela zaúčtovat mimořádné výdaje na právní spory ve výši šest miliard USD. V letošním třetím čtvrtletí to však bylo jen 231 milionů USD. Zisk na akcii činil 37 centů a překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou FactSet, kteří čekali zisk 33 centů na akcii.

„Hlavní pohony našeho podnikání - přijaté vklady a půjčky drobným klientům a firemním klientům - se pohybují správným směrem a výsledky našich obchodů jménem klientů zůstávají při obtížných podmínkách na kapitálových trzích celkem stabilní,“ dodal k výsledkům v prohlášení generální ředitel Brian Moyniha.

Příjmy se však mírně snížily na 20,68 miliardy USD z loňských 21,4 miliardy USD. Příjmy z obchodování s cennými papíry a hypotečního bankovnictví se zvýšily o 1,6 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.