Bank of Moscow dostane rekordní státní pomoc 14 miliard dolarů

Bank of Moscow

Bank of Moscow

Bank of Moscow, která je pátou největší bankou v Rusku, obdrží rekordní státní pomoc 14 miliard dolarů (233,7 miliardy korun). Oznámila to dnes ruská centrální banka. Finanční problémy Bank of Moscow odhalila snaha státní banky VTB o její nepřátelské převzetí. VTB se pomoci také zúčastní.

Záchranný balík pomoci je zatím nejvyšší, jaký kdy ruská banka obdržela. Je také mnohem vyšší, než se čekalo. Většinu pomoci bude financovat centrální banka, která prostřednictvím agentury pro pojištění vkladů (DIA) poskytne Bank of Moscow úvěr 295 miliard rublů (177 miliard korun) na deset let za zvýhodněnou úrokovou sazbu 0,51 procent. VTB, která je druhou největší bankou v Rusku a kontroluje ji stát, přispěje k rekapitalizaci Bank of Moscow 100 miliardami rublů.

Podle analytiků má výše pomoci uklidnit investory. Upozorňují však na nedostatek detailů, což je podle nich stále znepokojující. „Je to pozitivní, protože úroky z úvěru jsou nízké a pomoc je vyšší, než jsme předtím mysleli,“ uvedl analytik firmy UralSib Leonid Slipčenko. „Celkově však situaci nevypadá příliš dobře. VTB je veřejně obchodovaná v Londýně. Co se děje a co by měli investoři očekávat do budoucna?“ položil řečnickou otázku.

Podle analytiků zřejmě finanční injekce zvýší podíl VTB v Bank of Moscow na 75 procent. To je hranice požadovaná zákonem, aby mohla banka získat státní pomoc.

VTB zaplatila 3,5 miliardy dolarů za 46,5 procenta akcií v Bank of Moscow, které vlastnilo město Moskva, a blokovací minoritní podíl v pojišťovně, která vlastní dalších 17 procent akcií banky. To jí umožnilo dostat z funkce vedení, které bylo loajální k bývalému starostovi Moskvy Jurijovi Lužkovovi.

VTB po zajištění kontroly nad bankou zjistila, že zhruba třetinu z úvěrů, jejichž hodnota je 30 miliard dolarů, tvoří půjčky na realitní projekty bývalého generálního ředitele Andreje Borodina, které bude obtížné získat zpět, napsala agentura Reuters.