Banka Goldman Sachs zvýšila svůj podíl v Monetě. Pro PPF to může být nevýhodné, tvrdí analytici

Banka Goldman Sachs zvýšila podíl v Monetě

Banka Goldman Sachs zvýšila podíl v Monetě Zdroj: Reuters

Americká investiční banka Goldman Sachs zvýšila svůj podíl v bance Moneta Money Bank na 10,45 procenta ze 3,22 procenta. Vyplývá to z dat zveřejněných na internetových stránkách České národní banky. Informaci potvrdila bez dalších podrobností mluvčí Monety Zuzana Filipová. Goldman Sachs se tak stala největším akcionářem banky.

Moneta obdržela od skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera podruhé návrh na zahájení jednání o sjednocení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a tentokrát i se značkou Zonky, respektive společností Benxy, které jsou všechny součástí PPF. Kellnerova skupina učinila i dobrovolný návrh na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů až do výše 20 procent. 

Podle portfolio manažera společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera Goldman Sachs nákupem akcií pravděpodobně posiluje svou pozici před dalším vyjednáváním o Monetě. „Čím větší podíl budou mít v Monetě stabilní finanční instituce typu Goldman Sachs, tím bude vyjednávací pozice PPF složitější,„ uvedl s tím, že americká banka by mohla Kellnerovu skupinu tlačit k předložení atraktivnější nabídky. Zároveň ale Pfeiler upozorňuje, že není jisté, zda v tomto případě Goldman Sachs vystupuje v roli konečného vlastníka akcií Monety, či zda jím je někdo jiný.

„Akcionáři Monety mohou mít radost ze zprávy, že Goldman Sachs výrazně zvýšila svůj podíl v Monetě. PPF tak bude muset čelit silnému akcionáři, který bude tvrdě hájit své zájmy s cílem zvýšit cenu akcie,“ řekl analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík. Něco podobného už podle něj PPF už zažila v roce 2008, když se přetahovala o ovládnutí farmaceutické Zentivy s francouzskou společností Sanofi-Aventis.

U Monety nyní nejde o plné ovládnutí banky, ale Goldman Sachs větří šanci na velmi slušné zhodnocení, uvedl Jilčík. Ke konci minulého roku byla největším akcionářem Monety kanadská investiční společnost CI Investment s podílem 3,5 procenta, Golman Sachs se ke konci roku naopak akcií Monety zbavoval. Vedle nich jsou významnými akcionáři Monety státní investiční fondy Singapuru a Kuvajtu. Vláda Norska ke konci roku 2020 držela 2,72 procenta akcií Monety a státní investiční fond Norska 2,19 procenta. Tento norský fond je největším státním investičním fondem na světě s aktivy téměř 1,3 bilionu dolarů. Norové přes tento fond zhodnocují své zisky z těžby ropy a zemního plynu, podotkl analytik.

PPF ve veřejném návrhu uvádí, že v Monetě nyní drží podíl 0,63 procenta. Dobrovolný veřejný návrh na odkup akcií se týká všech akcionářů Monety, PPF nabízí za akcii 80 korun. Akcie Monety se na pražské burze obchodují na ceně kolem 73 korun.

Návrh předpokládá odkup akcií, jejichž celková jmenovitá hodnota při započtení podílu PPF v Monetě nepřesáhne 20 procent, s právem PPF tento maximální objem jednostranně navýšit až na 29 procent.

Někteří akcionáři nicméně nabídku PPF považují za nevýhodnou. Jeden z nich, britský fond Petrus Advisers, hovoří o otrávené nabídce. Analytici, které deník E15 oslovil, sice hodnotí kladně samotnou nabídku na odkup akcí, druhou část transakce, tedy spojení Monety a společnosti z PPF, považují za veskrze nevýhodnou.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Čistý zisk skupiny Moneta Money Bank za tři čtvrtletí loňského roku meziročně klesl o 37,6 procenta zhruba na 1,9 miliardy korun. Na propadu zisku se podepsala pandemie nemoci COVID-19.