Banka Morgan Stanley za čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 150 procent

Banka Morgan Stanley

Banka Morgan Stanley Zdroj: Profimedia

Banka Morgan Stanley
2
Fotogalerie

Americká investiční banka Morgan Stanley v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 150 procent na 3,98 miliardy dolarů (86,1 miliardy korun), a s přehledem tak překonala odhady analytiků. Oživení světového obchodu se pozitivně odrazilo na investičním bankovnictví, uvedla banka.

Čtvrtletní zisk na akcii činí 2,19 dolaru, zatímco analytici podle společnosti Refinitiv v průměru odhadovali 1,70 dolaru. Loni za stejné období to bylo 1,01 dolaru na akcii. Výnosy banka zvýšila o 61 procent na 15,72 miliardy dolarů.

Banka podobně jako její konkurenti, například Goldman Sachs, profitovala z rekordní úrovně aktivity na kapitálových trzích, k níž přispěl zejména rozmach vstupů na burzu prostřednictvím firem označovaných jako SPAC. Tedy prázdných podniků založených jen pro účely akvizic.

K tomu Morgan Stanley přibyly upisovací poplatky z klasických primárních veřejných nabídek akcií, například společností Affirm či AppLovin.

Globálně ve čtvrtletí stouply poplatky za investiční bankovnictví na rekordních 39,4 miliardy dolarů, uvedl Refinitiv. Na druhé pozici v žebříčku bankovních poplatků vystřídal banku Morgan Stanley konkurent JPMorgan Chase & Co.

Morgan Stanley ve čtvrtletí jednorázově přišla o 900 milionů dolarů v souvislosti s kolapsem amerického hedgeového fondu Archegos Capital Management. Fond se zhroutil minulý měsíc. Za jeho pádem stály podle agentury Reuters hlavně sázky na akcie některých mediálních společností financované penězi vypůjčenými od makléřských firem.