Bankovní asociace zmírnila svou prognózu. Očekává pomalejší ekonomický růst v zahraničí

Zdroj: Midjourney

Nová prognóza České bankovní asociace pro letošní rok předpokládá jen velmi mírný růst tuzemské ekonomiky o 0,1 procenta. Proti květnové prognóze se odhad nepatrně zhoršil a vrátil se zpět na odhad z kraje letošního roku. Inflaci pro letošní rok stále čeká 11 procent a v jeho závěru kolem osmi procent, vyplývá z nové makroekonomické prognózy, kterou představila Česká bankovní asociace.

V příštím roce by měl růst HDP dosáhnout 2,3 procenta, proti předešlé prognóze je ale také nižší, a to zejména s ohledem na pomalejší ekonomický vývoj v zahraničí. Inflace v příštím roce ale dosáhne v průměru 2,5 procenta a na konci roku dvě procenta. Odhad inflace se proti květnové prognóze mírně snížil s ohledem na dosavadní rychlejší útlum inflačních tlaků.

„Ze zahraničí přichází smíšené zprávy, méně pozitivně v tomto ohledu vyznívá slabá zahraniční poptávka a zejména slabý výkon německé ekonomiky. I z toho důvodu se pro druhou polovinu roku čeká jen velmi opatrné oživování tuzemské ekonomiky, která za celý letošní rok bude jen stagnovat,“ uvedl hlavní ekonom asociace Jakub Seidler. Inflace v hlavních ekonomikách dosáhla vrcholu.

Na trh práce ekonomické zpomalování dopadá omezeně a míra nezaměstnanosti setrvává na nízkých hodnotách. „Přes předchozí recesi ekonomiky trh práce zůstává napjatý a průměrná míra nezaměstnanosti by měla letos i příští rok zůstat poblíž 3,7 procenta,“ uvedl analytik J&T Banky Petr Sklenář.

Růst průměrné mzdy letos dosáhne téměř devíti procent. Proti předešlé prognóze se hodnota nepatrně snížila. Vzhledem k dvouciferné inflaci ale za celý letošní rok průměrné mzdy klesnou o dvě procenta, koncem roku by měly začít mírně růst a v příštím roce se zvýší na hodnoty kolem čtyř procent. Nominální růst mezd v příštím roce se stejně jako v předešlé prognóze předpokládá 6,5 procenta.

Úrokové sazby začnou klesat letos

Úrokové sazby ČNB začnou klesat už letos, někteří členové panelu nicméně počítají s prvním poklesem sazeb až v příštím roce. Koncem příštího roku by se hlavní sazba centrální banky měla nacházet mírně nad čtyřmi procenty. Rozpětí odhadů je poměrně široké a pohybuje se od 3,5 po 5,25 procenta. Kurz koruny pro letošní i příští rok se očekává kolem úrovně 24 korun za euro. Rozptyl odhadů kurzu zůstává stejně jako v dřívějších prognózách značný, a to zejména pro rok příští, kdy se pohybuje pro konec roku od 23,00 po 24,50 koruny za euro.

Prognóza nadále předpokládá citelný pokles spotřeby domácností. Letos by měla klesnout téměř o tři procenta. Ačkoli ve druhé polovině roku se reálný propad tržeb zmírní i vlivem nižší srovnávací základny, spotřeba domácností zůstane nadále utlumená kvůli propadu reálných příjmů. V příštím roce by se měla vrátit k růstu kolem tří procent, což bylo běžné v dobách před pandemií.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Repo fondy od ČNB (3. díl) • E15

Navzdory vysokým deficitům rozpočtu roste zadlužení vůči HDP jen mírně, a to díky vysoké inflaci. Deficit hospodaření státu pro letošní rok odhaduje prognóza ČBA na čtyři procenta HDP stejně jako v předchozí květnové prognóze. Pro příští rok jej očekává 2,8 procenta.