Bitcoin vyletí ke 400 tisícům dolarů, říká studie

Bitcoin letos podle předpovědí čeká další růst.

Bitcoin letos podle předpovědí čeká další růst. Zdroj: Pexels

Spoluzakladatel a šéf společnosti Coinbase Brian Armstrong.
Společnost Coinbase vstoupí ve středu na americkou burzu Nasdaq.
Coinbase funguje jako kryptoměnová burza.
4
Fotogalerie

Nejrozšířenější kryptoměnu bitcoin čeká podle analýzy agentury Bloomberg další raketový růst. Ke konci letošního roku se má přiblížit k hodnotě 400 tisíc dolarů za jednu digitální minci, v přepočtu kolem 8,7 milionů korun. Přispět k tomu má i rostoucí míra přijetí, neboť na bitcoin v poslední době stále více sázejí velké firmy i banky. Tento týden také vstupuje na burzu kryptoměnová směnárna Coinbase.

Digitální zlato, jak se bitcoinu přezdívá, jen za minulý rok vzrostlo na hodnotě čtyřnásobně. Ze zhruba sedmi tisíc dolarů za minci na 29 tisíc dolarů. Od počátku letošního roku se hodnota kryptoměny dále zdvojnásobila a v současnosti se pohybuje kolem 60 tisíc dolarů. Ta letos může podle Bloombergu dál rapidně růst, a to dokonce více než šestinásobně – ke 400 tisícům dolarů za jednu digitální minci.

Kolem bitcoinu se toho v poslední době děje více. Ostře sledovaný je chystaný středeční vstup společnosti Coinbase na americkou burzu Nasdaq. Coinbase přitom sama jako kryptoměnová burza funguje, je tak jedním z míst, kde se směňují konvenční měny s kryptoměnami. Firmu by to mohlo ohodnotit až na sto miliard dolarů.

Coinbase založená v roce 2012 je největší kryptoměnovou směnárnou ve Spojených státech. Jen za první tři měsíce letošního roku podle odhadů utržila 1,8 miliardy dolarů, což je meziročně devítinásobek. Zisk přitom vzrostl ze 32 milionů dolarů na více než 730 milionů dolarů. Coinbase vstoupí na burzu přímým listingem, což je levnější oproti tradičnímu primárnímu úpisu akcií.

Stejným způsobem loni na podzim vstoupila na burzu technologická firma Palantir. Její akcie otevřela na deseti dolarech, poté klesla k osmi, ale následně postupně rostla než v jednu dobu převýšila hodnotu 40 dolarů. Aktuálně se hodnota akcie Palantiru pohybuje kolem 22 dolarů. Zda podobného úspěchu dosáhne i Coinbase, se teprve uvidí.

Na bitcoin nedávno vsadila také automobilka Tesla, která v únoru oznámila nákup kryptoměny za 1,5 miliardy dolarů. Kromě toho umožňuje zákazníkům bitcoinem platit. Také tradiční banky, jako jsou Goldman Sachs či Morgan Stanley, se daly slyšet, že klientům nabídnou možnost do kryptoměn investovat.

„Je skupina klientů, kteří se tak chtějí zajisti proti inflaci. Makroekonomické pozadí uplynulého roku tomu jen nahrálo,“ uvedla Mary Rich, šéfka divize digitálních aktiv banky Goldman Sachs. „Další skupina klientů pak má za to, že jsme na prahu nového internetu a chtějí se na tom podílet,“ dodala. 

Potenciál technologie blockchainu, na níž je postaven i bitcoin, zajímá také Evropskou investiční banku. Podle analytika Willyho Woo už tržní kapitalizace bitcoinu nespadne pod bilion dolarů. I on očekává další růst, což znázornil na svém twitterovém příspěvku: