Boj o zákazníka skončil. Hypotéky zdražují

Hypotéky začínají zdražovat

Hypotéky začínají zdražovat Zdroj: Tomeš Michael / E15

hypotéky, ilustrační foto
Česká národní banka zpřísňuje podmínky pro hypotéky
Pobočka Hypoteční banky, ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

V závěru roku řada tuzemských bank zdraží hypoteční úvěry. Oznámila to Hypoteční banka a další tento záměr uskutečňují.

Bankovní domy uvádějí jako důvod zdražování peněz na mezibankovním trhu. „Již od léta rostou ceny našich zdrojů, dosud o více než půl procenta. Rozhodli jsme se na tento nárůst reagovat,“ uvádí mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová. Banka zvýší sazby úvěrů plošně o dvě desetiny procenta.

Zdražování zdrojů je však podle hypotečních makléřů jen částí pravdy. „Peníze na vstupu sice zdražují, ale banky držely sazby dole, protože se potřebovaly poprat o roční plány,“ upozorňuje Luboš Svačina z makléřské hypoteční firmy Golem Finance. „Trh klesl více, než banky čekaly. Do poslední chvíle se to snažily dohnat a tomu přizpůsobily cenovou strategii,“ dodal.

Cena, za niž banka získává peníze, takzvaný úrokový swap, se včera u pětiletých půjček pohybovala okolo 1,85 procenta. Na podobných a vyšších úrovních byla ovšem cena peněz v celé polovině roku, ale banky přesto hypoteční úvěry zlevňovaly. 

V závěru roku se však trend obrátil. „Banky, které mají splněné celoroční plány, chtějí teď na hypotékách vydělat, a proto zdražují nebo nedávají slevy,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti Next finanční Jiří Vagner, který klientům pomáhá s vyřizováním hypoték. Se slevami tak podle něho skončil do konce roku například Wüstenrot. Výsledkem bude vyšší cena hypoték. „Ke konci roku se sazby určitě zvýší o dvě desetiny procentního bodu,“ míní Vagner.

Některé bankovní domy však chtějí využít zdražení Hypoteční banky v boji o klienta. „Neplánujeme zvýšení úrokových sazeb,“ uvádí mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Zvyšování neplánuje ani Moneta Money Bank. „Naopak jsme až do konce roku prodloužili naši úspěšnou kampaň Hypobraní, kde při sjednání hypotéky nabízíme atraktivní jednorázovou slevu 0,25 procenta ze základní úrokové sazby,“ doplňuje mluvčí banky Zuzana Filipová.

Zdražení hypoték navíc bankovním domům nemusí dlouho vydržet. „V lednu všichni vyběhnou s akcemi, aby nastartovali nový rok,“ předpovídá Vagner. 

Ve prospěch nižších sazeb totiž hovoří řada faktorů. České hospodářství v posledních měsících zpomaluje a Evropská centrální banka opět zahájila pumpování peněz do ekonomiky, což ovlivní i rozhodování České národní banky. „Vidíme příklon k mezibankovním sazbám na sazby eurozóny,“ tvrdí Svačina s tím, že není důvod, který by táhl sazby hypoték nahoru.

Vývoj hypotečních sazebVývoj hypotečních sazeb|Fincentrum Hypoindex, E15