Britská banka HSBC zvýšila pětinásobně čtvrtletní zisk, pomohlo rozšíření aktivit v Asii

HSBC

HSBC Zdroj: reuters

HSBC
HSBC
3
Fotogalerie

Britská bankovní skupina HSBC Holdings Plc zvýšila ve třetím čtvrtletí pětinásobně svůj zisk před zdaněním v meziročním porovnání. Tak vysoký nárůst vyplývá jednak ze slabých výsledků ve stejném období 2016, ale také z rozšíření aktivit banky v Asii.

Zisk banky před zdaněním činil 4,6 miliardy dolarů (téměř 102 miliardy korun), zatímco ve stejném období loňského roku to bylo jen 843 milionu. Odborníci oslovení agenturou Reuters odhadovali nejnovější kvartální zisk na 4,7 miliardy dolarů.

Hospodaření banky v roce 2016 poznamenala jednorázová ztráta 1,7 miliardy dolarů související s prodejem brazilské divize, jakož i nepříznivé měnové pohyby.

Od finanční krize v roce 2008 HSBC prošla zásadní reorganizací, uzavřela řadu poboček, zrušila tisíce pracovních míst, prodala aktiva a zaměřila se na rychle rostoucí Asii, která má hlavní podíl na jejím zisku. Současně stále vyplácela dividendy akcionářům.

Sázka na Asii, na níž se banka hodlá soustředit i nadále, se vyplácí. Zisk před zdaněním v regionu ve čtvrtletí stoupl o deset procent na čtyři miliardy dolarů.

Akcie banky na burze v Hongkongu v reakci na výsledky hospodaření stouply o více než procento.

Ukazatel kapitálové přiměřenosti označovaný jako Tier 1, tedy poměr základního jmění k rizikově váženým aktivům, ke konci září činil 14,6 procenta. To sice bylo slabě pod červnovými 14,7 procenta, ale v souladu s očekáváním analytiků.