ČNB ve čtvrtek zvýší úrokové sazby, shodují se analytici

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: profimedia

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok na úterní tiskové konferenci
ČNB
ilustrační foto
ČNB ilustrační
Do ČNB míří Oldřich Dědek a Marek Mora. Prezident  Zeman do bankovní rady poprvé jmenoval ekonomy, kteří neprošli finančním domem ING.
6
Fotogalerie

Bankovní rada ČNB na čtvrtečním zasedání zvýší úrokové sazby. Shodují se na tom analytici. Nejpravděpodobnější je podle nich zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu, nevylučují ale růst i o půl procentního bodu. Rychlejší růst sazeb v posledních dnech naznačilo několik členů bankovní rady.

Úrokové sazby bankovní rada zvýšila na počátku srpna, poprvé od února 2008. Základní sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. V září rada nechala sazby beze změny.

"Zvýšení úrokových sazeb na nadcházejícím listopadovém zasedání bankovní rady ČNB je v podstatě hotovou záležitostí. Otazník se tak vznáší nad tím, zda centrální bankéři zvýší sazby jen o 0,25 procentního bodu, nebo rovnou o 0,5 procentního bodu," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. "Centrální banka zvýší hlavní úrokové sazby v listopadu téměř s jistotou a další trajektorie jejich vývoje bude oproti dřívějším předpokladům strmější," doplnila hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera zvýší rada základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu. "Část měnového zpřísnění bylo totiž zapříčiněno již silnějším kurzem koruny," uvedl. Koruna v posledních dnech posílila až pod 25,60 korun za euro.

"Stejně jako drtivá většina trhu očekáváme zvýšení repo sazby o 0,25 procentního bodu. Nicméně vidíme i velké riziko, že sazby půjdou nahoru o 0,5 procentního bodu. Náš hlavní scénář však předpokládá pozvolné zvyšování sazeb o 0,25 procentního bodu v každém čtvrtletí od teď do konce příštího roku," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Upozornil, že zvýšení základní sazby o půl procentního bodu v posledních dnech naznačili tři členové bankovní rady - Vojtěch Benda, Marek Mora a Tomáš Nidetzký.

Podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy nelze vyloučit růst základní sazby o 0,5 procentního bodu ještě letos. "Každopádně na listopadovém měnověpolitickém zasedání očekáváme v základním scénáři růst sazeb o 0,25 procentního bodu," uvedl.

ČNB ve čtvrtek rovněž zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Ekonomové očekávají, že ČNB zlepší odhad růstu ekonomiky i inflace. V aktuální srpnové prognóze ČNB očekává růst ekonomiky letos o 3,6 procenta a příští rok o 3,2 procenta.