Britské banky musejí doplnit kapitál

Barclays

Barclays

Ostrovním bankovním domům chybí celkově 25 miliard liber a do konce roku musejí tuto mezeru zaplnit, uvedl to nový britský regulátor finanční stability FPC (Financial Policy Committee).

FPC uvedla, že způsob, jakým banky přistupovaly k řízení úvěrového rizika a vyčleňování finančních prostředků na udělené pokuty, vedlo k tomu, že banky nadhodnotily kapitál o 52 miliard liber. Banky měly podle FPC pominout rizika z udělených pokut. Ty mohou převýšit celkovou očekávanou částku až o deset miliard liber, zatímco celkové odpisy nesplácených úvěrů mohou být až o 30 miliard liber vyšší, než jsou vyčleněné rezervy. Polovina z chybějícího kapitálu se však týkala bank, které již mají kapitálu dostatek.

Regulátoři věří, že polovinu z potřebných 25 miliard liber mají banky pro letošní rok již zajištěných kapitálovými plány zahrnujícími zadržení zisků, zmenšení bilanční sumy či osekání bonusů. „Polovina z těch 25 miliard liber je již v plánech bank pro tento rok zahrnuta, jejich plány budou ještě podrobeny kontrole PRA,“ citoval deník Financial Times Andrea Baileyho, generálního ředitele Prudential Regulation Autority (PRA).

Regulační orgány nezveřejnily, kolik kapitálu musejí doplnit konkrétní banky. Analytici však věří, že nejvíce podkapitalizované jsou banky, které zmenšují své bilance, především pak částečně zestátněné ústavy Royal Bank of Scotland a Lloyds. Odcházející guvernér Bank of England a předseda FPC Mervyn King uvedl, že nedostatek kapitálu RBS či Lloyds nevyžaduje žádnou finanční podporu z veřejných zdrojů. Guvernér připomněl, že britská vláda se jasně vyjádřila již v listopadu, když uvedla, že není připravená bankám poskytnout žádnou další podporu z peněz daňových poplatníků.

„Nedostatek kapitálu, který jsme zjistili, nepředstavuje žádnou hrozbu pro bankovní systém a je zvládnutelný,“ dodal King. Zmíněných 25 miliard liber je u spodní hranice rozpětí 20 až 50 miliard liber, kterou FPC uvedlo jako odhad chybějícího kapitálu v britských bankách již loni na podzim.