Britské finančnictví: v roce 2008 na personálním maximu, nyní v útlumu

Londýnská radnice ležicí uprostřed finanční čtvrti City

Londýnská radnice ležicí uprostřed finanční čtvrti City Zdroj: CC BY 2.0: Moyan Brenn

Pracovníků ve finančním sektoru je ve Velké Británii nejméně za posledních osm let. Z maxima z února 2008, těsně před eskalací globální finanční krize, jejich stavy klesly o deset procent na 151 835 lidí. Vyplývá to z údajů britského Úřadu pro finanční služby (FSA).

Obzvláště zasažena byla londýnská City. Personální agentura Astbury Marsden odhadla, že v centru britského finančního sektoru loni vzniklo 35 115 nových pracovních míst. Proti roku 2011 to bylo o 35 procent méně.

„Snižování nákladů loni zůstalo pro managementy hlavním úkolem. Zpřísnění regulace včetně zvýšených požadavků na kapitálové vybavení vytlačilo náklady vzhůru v době, kdy příjmy kvůli řadě faktorů klesaly,“ uvedl Mark Cameron, provozní ředitel Astbury Marsden.

Loni byly ztráty pracovních míst ve finančním sektoru zvláště hluboké, protože banky uskutečňovaly rozsáhlé programy restrukturalizace včetně rušení celých divizí. Podle Camerona však hlavní vlna rušení míst u bank již skončila.

Banky po celém světě od finanční krize snižují počty zaměstnanců. Vedle propadu aktivity a vysokých ztrát finančního k tomu přispělo zpřísnění regulace bank. V posledních letech banky trpěly dluhovými potížemi eurozóny.

FSA vede registr lidí oprávněných vést regulované finanční aktivity. Jde o zaměstnance poskytující bankovní, makléřské a investiční služby.