Brusel viní čtyři banky z kartelu při obchodování s dluhopisy, jednou z nich má být Deutsche Bank

Deutsche Bank

Deutsche Bank Zdroj: reuters

Evropská komise viní čtyři banky z kartelu při obchodování s dluhopisy. Komise to oznámila v tiskové zprávě. Jména podniků sice nezveřejnila, podle agentury Reuters je však jedním z nich největší německá bankovní společnost Deutsche Bank. Obvinění by podle Reuters mohla vyústit ve vysoké pokuty.

Komise se domnívá, že čtveřice bank si v různých obdobích mezi lety 2009 a 2015 v souvislosti s dluhopisy denominovanými v dolarech vyměňovala citlivé informace a koordinovala ceny. Pokud by se tento předběžný názor komise potvrdil, představovaly by takovéto praktiky porušení antimonopolních pravidel EU, píše se v tiskové zprávě.

Deutsche Bank podle agentury Reuters uvedla, že s komisí při vyšetřování tohoto kartelu aktivně spolupracuje. Dodala, že neočekává žádný finanční postih. Podle pravidel EU nepodléhají sankcím ty podniky, které pochybení nahlásí, upozorňuje Reuters.

Pokud jsou firmy shledány vinnými z porušení antimonopolních pravidel EU, může jim Evropská komise vyměřit pokuty ve výši až deseti procent jejich globálních tržeb.