Deutsche Bank kvůli skandálu do rukou konkurence nemíří, odmítl spekulace šéf společnosti

Deutsche Bank

Deutsche Bank Zdroj: profimedia.cz

Největší německé bance Deutsche Bank nehrozí převzetí. Řekl to generální ředitel banky Christian Sewing v rozhovoru s týdeníkem Bild am Sonntag. Spekulace o možné fúzi banky nadále pokračují, přestože banka již dříve popřela, že by uvažovala o spojení se švýcarskou UBS nebo německou Commerzbank.

Akcie banky v pátek klesly na rekordní minimum kvůli dvoudenní razii související s obviněním z praní špinavých peněz. Policie prohledala kanceláře všech členů představenstva.

"Nemám ohledně toho žádné náznaky," řekl Sewing k možnému převzetí. "Jsme na cestě k prvnímu zisku za tři roky. Je jen otázkou času, než se tento pokrok projeví v ceně akcií," dodal.

K vyšetřování Sewing dodal, že je potřeba, aby bylo vše co nejrychleji vysvětleno. Sám zatím u zaměstnanců uplatňuje presumpci neviny. Banka sama podle něj v minulosti provedla interní vyšetřování a pochybení nezjistila. Pokud se objeví nová fakta, je připraven z toho vyvodit důsledky.

Vyšetřovatelé se podle frankfurtské prokuratury zabývají aktivitami dvou blíže neurčených zaměstnanců Deutsche Bank. Existuje u nich podezření, že pomáhali klientům zřizovat firmy v daňových rájích kvůli praní špinavých peněz. Vyšetřování souvisí s kauzou tzv. Panamských dokumentů (Panama Papers) týkající se masivního úniku finančních informací o firmách v daňových rájích v roce 2016, napsala agentura Reuters.