Budapešť a EBRD převezmou třicet procent maďarské Erste Bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Maďarská vláda podepsala s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD) dohodu o koupi celkem 30 procent maďarské divize rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank. Vláda si od přelomové dohody o investici do bankovního sektoru slibuje posílení úvěrové aktivity.

Vláda zaplatí rakouské skupině za svých 15 procent akcií Erste Bank Hungary 38,9 miliardy forintů (3,8 miliardy korun) a EBRD zaplatí za stejný podíl totožnou sumu, oznámil maďarský ministr hospodářství Mihály Varga. Viceprezident EBRD Philip Bennett na uvedl, že tato investice posílí kapitalizaci maďarské banky a že ještě před završením transakce rakouská Erste Group zvýší kapitál své maďarské pobočky.

Rada EBRD schválila transakcí počátkem května. Maďarská vláda a EBRD se na společné investici do banky dohodly už loni v únoru, dokončení transakce ale zbrzdila dohoda, v jejímž rámci koupila Erste od americké banky Citigroup její maďarskou retailovou divizi. Erste Bank Hungary je nyní podle výše aktiv šestou největší bankou na maďarském trhu, uvedla agentura Reuters.

Erste v rámci dohody vládě slíbila, že v Maďarsku zahájí tříletý úvěrový program v objemu 550 milionů eur (asi 15 miliard korun). Ze strany EBRD bylo jednou z podmínek uskutečnění transakce postupné snižování sektorové bankovní daně, kterou zavedla vláda Viktora Orbána v roce 2010.

Maďarsko převezme podíl v Erste prostřednictvím státní společnosti Corvinus. Ta už loni koupila od americké GE Capital celou Budapest Bank za 700 milionů dolarů (16,7 miliardy korun).

Rakouská Erste Group patří k předním finančním institucím působícím ve východní části Evropské unie. Společnost působí v sedmi zemích včetně České republiky, kde ovládá Českou spořitelnu.