Buffett věří solární energii. Kupuje obří projekt v Kalifornii

Miliardář Warren Buffett pokračuje v investicích do obnovitelné energie. Rozhodl se koupit obří solární projekt Topaz v Kalifornii, který je druhým největším budovaným slunečním parkem na světě. Analytici odhadli jeho hodnotu zhruba na 2 miliardy dolarů. Buffett jde do obchodu i kvůli tomu, že projekt jako jeden z posledních ještě dosáhne na investiční pobídky od federální vlády, které mají tento rok skončit. Výstavba byla zahájena minulý měsíc.

Společnost MidAmerican Energy Holding, která je součástí Buffettovy Berkshire Hathaway, už v současnosti provozuje několik větrných elektráren. Do solární energetiky se rozhodla vstoupit ve chvíli, kdy rostou obavy o udržitelnost boomu velkých solárních projektů.

Dohoda Buffetta s provozovatelem slunečních elektráren First Solar přišla krátce poté, co tato firma nezískala potřebné vládní garance na úvěry. „Projekt Topaz dokazuje, že solární energetika je komerčně životaschopná i bez vládních záruk,“ poznamenal k tomu Greg Abel z vedení MidAmerican, kterého cituje list The Guardian.

Buffetta zřejmě do investice nalákalo i to, že solární projekt bude dodávat elektřinu ještě za výhodné vyšší ceny. Topaz má totiž dlouhodobý kontrakt, na kterém se dohodnul ještě před pádem cen solárních panelů o 44 procent v uplynulém roce.

Analytici si ale všímají dlouhodobějšího zájmu Buffetta o alternativní energie a na ně navázaný byznys. Slavný investor má prostřednictvím Berkshire Hathaway podíl třeba v čínské automobilce BYD, která je známá výrobou elektromobilů, začíná se ale soustředit i na produkci solárních panelů.

Od Buffettova kroku si hodně slibují i ostatní solární producenti. Toto odvětví totiž v USA nutně potřebuje obnovit důvěru. Tu narušil hlavně nedávný bankrot výrobce solárních panelů Solyndra, který přitom dostal od americké vlády subvence zhruba 535 milionů dolarů a prezident Obama ho prezentoval jako model vládní podpory zelené energii a zeleným pracovním místům.