Buffett vyrazil na nákupy do Německa. Zatím získal motorkářské prodejny

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: CTK/ABACA/Lionel Hahn

Slavný investor Warren Buffett nakoupil svou první německou společnost. Prodejce vybavení pro motorkáře Louis mu ale zjevně nestačí. Miliardář se u našich západních sousedů rozhlíží po dalších investičních příležitostech.

Buffettova společnost Berkshire Hathaway během uplynulého týdne převzala hamburského obchodníka s příslušenstvím pro motocykly a jejich majitele Louis. Firma sice se svými více než 70 pobočkami v Německu a Rakousku patří k největším hráčům v oboru, ve srovnání s obvyklými Buffetovými investicemi ale přesto jde o malou rybu.

„Tato investice je menší než ty, které obvykle děláme, ale otevře nám dveře. Jsem rád, že jsme odemkli zámek k Německu,“ řekl Buffett deníku Financial Times. Hodnotu transakce obě strany tají, podle odhadů Louis změnil majitele za 400 milionů dolarů.

Buffetovy nákupy v Německu tím rozhodně nekončí. „V každém případě máme zájem o nákup dalších německých společností,“ řekl deníku Handelsblatt. „Německo je velkolepý trh,“ dodal.

Koupím firmy. Zn.: Za hotové

Americký investor, jehož portfolio tvoří převážně domácí firmy, už před několika měsíci ohlásil, že se hodlá více angažovat v Evropě. Kromě takzvaného německého Mittelstandu se chce zaměřit na zavedené rodinné podniky ve Francii nebo Itálii.

„Jestli někdo hledá pro svou firmu trvalý domov, tak jsme ti praví,“ prohlásil Buffett s tím, že kdo Berkshire Hathaway prodá svůj rodinný podnik, může si být jistý, že jej firma dál neprodá. „A za každý podnik - bez ohledu na jeho velikost – můžeme zaplatit v hotovosti,“ dodal investor.

Investorova vášeň
Převzetí firmy Louis není pro Warrena Buffetta první investicí týkající se motocyklů. V roce 2009 miliardář vyrovnal dluhy výrobce motocyklů Harley-Davidson. Injekce ve výši 303 milionů dolarů zachránila společnost před krachem. Půjčku s úrokem 15 procent Harley loni splatil.