Buffettův konglomerát vykoupil vlastní akcie za miliardu dolarů, výrazně zvýšil i investice do dalších firem

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: ctk

Slavný investor Warren Buffett se během uplynulého léta pustil do velkých nákupů. V srpnu jeho společnost Berkshire Hathaway investovala téměř miliardu dolarů do zpětného odkupu vlastních akcií, zároveň investoval miliardy i do akcií dalších firem. Vyplývá to z aktuálního oznámení Berkshire Hathaway pro burzu.

Celkem Berkshire Hathaway za akcie během prvních měsíců letošního roku vydala 24,4 miliardy dolarů. Během první poloviny roku přitom investovala sotva polovinu této sumy. Akcie Buffetova konglomerátu vyrazily vzhůru, když během pondělka posílily o téměř pět procent v očekávání, že Buffett může v nakupování pokračovat i v závěru roku.

Zatím není jasné, jaké akcie Berkshire Hathaway během třetího čtvrtletí nakupovala, to bude předmětem dalšího oznámení pro burzu během tohoto měsíce. V posledních dvou letech ale Buffett mohutně investoval například do akcií technologické společnosti Apple. Na konci června byla Berkshire Hathaway druhým největším akcionářem Applu s podílem 5,22 procenta. Na investicích Berkshire se akcie Applu podílejí 20 procenty.

Mezi další velké Buffettovy investice dlouhodobě patří banky American Express, Bank of america, Wells Fargo nebo výrobce nápojů Coca-Cola.

Berkshire Hathaway naznačovala už na začátku léta, že je připravena vykupovat vlastní akcie. Konglomerát má k dispozici volnou hotovost více než sto miliard dolarů a ekonomové tak zpětný výkup akcií považují za dobrou cestu. „Lepší pozdě než nikdy,“ citovala CNBC Davida Rolfa, investičního ředitele společnosti Wedgewood Partners.