Bývalý šéf portugalské BES nesmí do Lucemburku

Banco Espírito Santo

Banco Espírito Santo Zdroj: Romazur, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Bývalý šéf padlého portugalského finančního gigantu Banco Espírito Santo (BES) Ricardo Salgado, který v částečně rodinném podniku dosud vlastní podíl, se nemohl zúčastnit jednání mateřských společností. Nadále platí červencový zákaz vycestování Salgada do zahraničí pod kaucí tří milionů eur.

Portugalské úřady se obávají, že by Salgado mohl místo do deklarovaného Lucemburku zamířit do Brazílie, se kterou Portugalsko nemá uzavřenou smlouvu o vydávání uprchlíků. Informovala o tom portugalská zpravodajská agentura Lusa.

Lucemburský soud minulý týden bez přítomnosti Salgada poslal jednu z holdingových firem Espírito Santo International do úpadku. Její účty jsou zmrazené a firma nesmí získávat úvěry ani provádět platby.

Podíl původních majitelů BES byl značně naředěn poté, co portugalská centrální banka převzala před měsícem nad bankou správu. Učinila tak, když finanční ústav zveřejnil čtvrtletní ztrátu 3,6 miliardy eur. Kvalitní aktiva byla převedena do očištěné banky Novo Bank a Banco Espírito Santo holdingu zůstalo jméno a toxická aktiva.

V říjnu se od angolské odnože BES odstřihla tamní vláda, která do té doby držela v BES Angola poloviční podíl. Angolská filiálka patřila podle dosavadního vyšetřování k největším černým dírám v konglomerátu.

Portugalci rozdělí BES na dobrou a špatnou banku