CEFC Shanghai má další problém, zřejmě nebude schopna splatit úroky z dluhopisů

CEFC

CEFC Zdroj: reuters

Společnost CEFC Shanghai International Group, která je dceřinou firmou čínské CEFC China Energy, si není jistá, zda bude schopna uhradit nadcházející úrokové platby u svých dluhopisů se středně dlouhou dobou splatnosti. 

Úroky v objemu 187,5 milionu jüanů (zhruba 600 milionů korun) budou splatné k 26. září. CEFC Shanghai již letos pětkrát promeškala své povinnosti při splácení dluhopisů, napsala agentura Reuters.

Nejistota kolem finančních závazků CEFC Shanghai panuje od února, kdy se objevily informace, že šéf mateřské China Energy Jie Ťien-ming čelí vyšetřování kvůli podezření z hospodářské kriminality.

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu.

Původně soukromá skupina CEFC letos kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů. Po překotném vývoji na jaře výkon akcionářských práv nad CEFC Europe působící v ČR převzala čínská státní firma CITIC.