CEFC v Česku nevyšly investice za miliardy

CEFC

CEFC Zdroj: reuters

Problémy čínské skupiny CEFC způsobily krach hned několika jednání o velkých investicích této společnosti v Česku. Již v březnu skupina oznámila, že nezvýší podíl ve skupině J&T Finance Group. Pod stůl již spadly podle informací webu E15 Premium i další obchody jako například nabídka na koupi televize Nova nebo několika lukrativních pražských nemovitostí. Šlo o investice za miliardy korun.

Největším obchodem, který skončí nezdarem, je nákup televizní skupiny Central European Media Enterprises, která mimo jiné vlastní největší tuzemskou televizi Novu. O CME usilovalo podle dřívějších informací agentury Reuters konsorcium CEFC a česko-slovenské investiční skupiny Penta. Jednalo s majitelem CME, jímž je americký mediální kolos Time Warner.

„V současné době je to pro Pentu nereálný deal,“ uvádí zdroj obeznámený s průběhem dojednávané transakce. Oficiálně ale Penta záležitost nekomentuje. Ostatně v minulosti ani nepotvrdila informaci Reuters, že společně se CEFC usilovala o CME. „Nebudeme se ke spekulacím vyjadřovat,“ uvedl mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Kromě problémů CEFC s financováním a vyšetřováním jejího šéfa v Číně nenahrává realizaci obchodu ani odmítavý postoj Číny k investicím do zábavy. Přitom právě čínský stát bude mít v CEFC rozhodující roli. Už nyní totiž podle zdrojů agentury Bloomberg skupinu fakticky kontroluje vládní agentura Šanghaj Kuo-šeng a téměř poloviční podíl v CEFC má získat i státní Citic Group.

Američané tak možná přišli o životní příležitost celou televizní skupinu výhodně prodat. Zmíněné konsorcium bylo totiž možná jediné, které se alespoň blížilo požadavkům společnosti Time Warner. Ta na začátku jednání se zájemci požadovala za CME přes padesát miliard včetně převzetí dluhu.

Na druhou stranu odchod silného hráče dává větší prostor pro další uchazeče, kteří navíc snadněji stlačí cenu dolů. V minulosti se spekulovalo o skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

V případě realit hodlali Číňané výrazně posílit svou přítomnost v prestižní ulici Na Příkopě v centru Prahy. Tam už vlastní budovu bývalé Živnobanky,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!